play

Lehmon tulevan yhtenäiskoulun uudisosan rakennusurakka alkaa olla valmis - katso kuvat uusista tiloista

Lehmon koulun oppilaskunta pääsi tutustumaan luokkatiloihinsa ohjaavan opettajansa Anna-Maija Karttusen kanssa.

Lehmon koulun oppilaskunta pääsi tutustumaan luokkatiloihinsa ohjaavan opettajansa Anna-Maija Karttusen kanssa. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Susanna Lehikoinen-Eriksson

Lehmon koulun uudisosan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että tyhjät huoneet alkavat hiljalleen muistuttaa luokkatiloja. Koulutyö aloitetaan uusissa tiloissa koulujen jatkuessa joululoman jälkeen 9. tammikuuta.

Lehmon koulun loppulukuvuosi meneekin muuttotohinoissa.

– On mahdollista, että jotkut matematiikan tai äidinkielen tunnit ovat vähän erilaisia ensi viikolla muuton vuoksi, Lehmon koulun rehtori Antti Väänänen summaa naurahtaen.

Kivat ”tahmamatot”

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uuden rakennuksen alakerrassa opiskelevat 3.–6.-luokat ja ensi elokuussa yhtenäiskoulun aloittamisen myötä yläkerran valtaavat 7.–9.-luokkalaiset. Tilojen suunnittelussa on kuultu oppilaiden ja henkilökunnan toiveita.

– Parasta täällä on, että kaikki on ihan uutta, valkeaa, raikasta ja modernia. Vanhoissa tiloissa on vähän sisäilmaongelmia, täällä on hyvä ilma ja ilmastointi, 4.-luokkalainen Petro Piiparinen ja 5.-luokkalainen Pietu Kähkönen analysoivat tulevia opiskelutilojaan.

2.-luokkalaiset Pihla Auvinen ja Sohvi Särkikoski puolestaan pitävät ennen kaikkea uusista ”tahmamatoista” eli kokolattiamatoista, jotka eivät ole yhtä liukkaat kuin perinteiset koululattiat.

Parasta täällä on, että kaikki on ihan uutta, valkeaa, raikasta ja modernia.
Petro Piiparinen ja Pietu Kähkönen

– Ruokasalikin on kiva, kun se on niin laajalla alueella, ettei sinne ehkä tule isoja ruuhkia, 4.-luokkalainen Vilma Laasonen puolestaan pohtii.

Aikataulu on pitänyt

Esikoululaiset ja 1.–2.-luokkalaiset siirtyvät tuleviin yläkoulun tiloihin alkuvuonna E-osan remontin ajaksi. Vanhoissa tiloissa tehtävän pintaremontin on tarkoitus valmistua maaliskuussa.

– Kun E-osa on valmis, niin vanhat koulunosat puretaan siitä eteenpäin pois. Niiden tilalle nousee uusi liikuntahalli, jonka rakentaminen alkaa ensi keväänä, Väänänen avaa.

Ensi kesänä koululle muodostuu kaikkien kuntalaisten käytössä oleva lähiliikunta-alue. Sinne tulee skeittiparkki, urheilu- ja rantalentopallokentät sekä luistelukaukalo. Pihaan tehdään myös pumptrack-rata, jonka kurveja ja kumpuja voi huristella vaikkapa potkulaudalla.

Uudet tilat luovutettiin koululle marras–joulukuun vaihteessa. Rakentaminen on sujunut pääosin aikataulussa lukuun ottamatta muutamia maailmantilanteesta johtuneita tavarantoimitushaasteita. Kahdeksan miljoonan euron budjetissakin on pysytty.

Valinnaisissa muutosta?

Uudet luokkatilat voidaan yhdistää avattavien lasiseinien avulla, jolloin eri luokat voivat työskennellä yhdessä. Seinien ollessa kiinni luokkien väliin jää tyhjä tila, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi rauhallisessa opiskelussa. Aulatiloihin kalustetaan oppiaula, jonne opetusta voidaan levittää opettajan harkinnan mukaan.

Lehmon yhtenäiskoulu

  • 11 440 neliömetriä, josta täysin uutta on 6 205 neliömetriä.

  • Urakan on määrä olla valmis joulukuussa 2023.

  • Kokonaisbudjetti on 18,9 miljoonaa euroa.

  • Rakentamisesta vastaa Rakennusliike K. Tervo oy.

  • Arkkitehtuurista vastaa Suunnittelutoimisto Pauli Nuutinen ky.

  • Yhtenäiskoulu aloittaa elokuussa 2023. Oppilaita on tuolloin noin 600 ja henkilökuntaa 65.

Yläkoulussa yhtenäiskoulujen aloittaminen voi tulevaisuudessa merkitä muutoksia opetukseen. Esimerkiksi kaikkia valinnaisia kieliä ei välttämättä pystytä tarjoamaan sekä kirkonkylän että Lehmon yläkouluissa.

– Yritämme saada valinnaisten opetuksen toimimaan jatkossakin esimerkiksi hybridiopetuksena. Nykyisille 8.- ja 9.-luokkalaisille järjestetään jo valittujen kielten opetus peruskoulun loppuun, Kontiolahden opetuspäällikkö Leila Kurki sanoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta