play
Tiina Varpiola on toiminut Pielisjokiseudun avustajana jo useamman vuoden ajan. Varpiola kertoo, että Hanna Tervarannan haastatteluhetki oli sydämellinen, josta jäi pitkäksi aikaa lämmin ja voimauttava tunne. - Haastattelun päätteeksi halasimme, ja sanoin Hannalle, että tästä tulee hyvä juttu, hän sanoo palkitusta artikkelistaan.

Tiina Varpiola on toiminut Pielisjokiseudun avustajana jo useamman vuoden ajan. Varpiola kertoo, että Hanna Tervarannan haastatteluhetki oli sydämellinen, josta jäi pitkäksi aikaa lämmin ja voimauttava tunne. - Haastattelun päätteeksi halasimme, ja sanoin Hannalle, että tästä tulee hyvä juttu, hän sanoo palkitusta artikkelistaan. Kuva: Suvi Palosaari

Pielisjokiseudussa vuoden paras henkilöjuttu

Suvi Palosaari

Pohjois-Karjalan paikallislehtien vuoden paras henkilöjuttu -kisan voitti Pielisjokiseutu-lehdessä ilmestynyt Tiina Varpiolan juttu lehmolaisesta pin up -harrastajasta.

Pohjois-Karjalan paikallislehtikerho järjestää maakunnan paikallislehdille vuosittain juttukilpailun eri teemoilla. Tämän vuoden teemana oli henkilöjuttu, ja kilpailuun osallistui 24 toimittajaa kahdeksasta eri lehdestä.

Tuomaristo on valinnut tämän vuoden voittajaksi Pielisjokiseudun kesälehdessä 2023 ilmestyneen, Tiina Varpiolan kirjoittaman ja kuvaaman jutun Oman elämänsä Marilyn.

Mukaansa tempaava kertomus

Varpiolan jutussa kerrotaan lehmolaisen Hanna Tervarannan tarina. Tervaranta kertoo olleensa lyhyttukkainen poikatyttö, joka lapsena rymysi veljensä kanssa menemään Lieksassa. Villikkotyttö ei tiennyt prinsessaleikeistä mitään, ja nuorena sekä aikuisena kipuili oman kehonkuvansa kanssa pitkään. Pitkään itseään piilotellut Tervaranta löysi kuitenkin pari vuotta sitten pin up -kurssin seutuopiston lehdestä ja uskaltauduttuaan mukaan liekki uuteen harrastukseen roihahti. Pin upin kautta Tervaranta kuvailee oppineensa suhtautumaan itseensä aiempaa suopeammin, ja harrastus eteni jopa valtakunnalliseen Pin Up Girl 2023 -kilpailun finaaliin.

Tuomarit perustelevat, että voittajajuttu oli teemaa silmällä pitäen yksimielisesti paras.

– Se oli juttu, joka tempaisi lukemaan. Siinä henkilö heräsi eloon. Toimittajalla oli käytössä muutkin aistit kuin vain kuuloaisti juttua tehdessään. Tarinasta löytyi kiitettävä määrä taustatietoa aiheesta ja henkilöstä. Informatiivisuutta löytyi kylliksi. Ennen kaikkea se on hyvin kirjoitettu, persoonallista otetta unohtamatta, perusteissa kerrotaan.

Tiina Varpiola.

Tiina Varpiola. Kuva: Suvi Palosaari

Kisan tuomareina toimivat Karjalaisesta eläköitynyt, henkilöhaastatteluihin erikoistunut Hannu Jarva sekä Pohjois-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen.

Pohjois-Karjalan paikallislehtikerhoon kuuluu maakunnan alueella ilmestyvät yhdeksän paikallislehteä. Paikallislehtikerho järjestää vuosittain kilpailun eri aiheilla paikallislehtikerhon jäsenlehtien työntekijöille. Lisäksi kerhon toimintaan kuuluu koulutustapahtumien järjestäminen.

Varpiolan kirjoittaman ja kuvaaman jutun voi lukea TÄÄLTÄ.