play
Hanna Tervarannalle pin up -harrastus on ollut voimaannuttava kokemus ja mieletön matka naiseuteen, itsetuntoon ja itsensä hyväksymiseen.  - Onneksi uskalsin ja annoin sen piilossa olleen kipinän roihahtaa liekkeihin.

Hanna Tervarannalle pin up -harrastus on ollut voimaannuttava kokemus ja mieletön matka naiseuteen, itsetuntoon ja itsensä hyväksymiseen. - Onneksi uskalsin ja annoin sen piilossa olleen kipinän roihahtaa liekkeihin. Kuva: Tiina Varpiola

Oman elämänsä Marilyn

Tiina Varpiola

Lehmolainen Hanna Tervaranta löysi itsensä ja naiseutensa pin up -harrastuksen myötä. Elokuussa hän kisasi valtakunnallisen Pin Up Girl -kisan finaalissa.

Lapsena Hanna Tervaranta, 43, oli lyhyttukkainen poikatyttö, joka rymysi menemään veljensä kanssa Lieksassa. Prinsessaleikeistä tai hameista villikkotyttö ei tiennyt mitään. Nuorena ja aikuisena Tervaranta kipuili oman kehonkuvansa kanssa ja verhoutui mustaan tunikaan ja mustiin legginseihin niin töissä kuin vapaalla.

- Jotenkin sitä oletti, että pitää piilotella itseään, kun on isompi, muodokkaampi ja pidempi kuin muut. Pituuteni takia en omistanut edes yhden ainoita korkkareita, Kontiolahden Lehmossa asuva Tervaranta kertoo.

Korkokengät ja kellohelmat kyllä kiehtoivat, sillä rockabillypimut, tötterötukkatyypit ja jenkkiautot olivat aina vetäneet Tervarantaa puoleensa. Neljä vuotta sitten hän hankki pallomekon ja poseerasi ystävänsä kameran edessä, mutta omia kuvia tuli katsottua ankaralla silmällä. Mekko lensi kaappiin pölyttymään.

Kun Tervaranta pari vuotta sitten bongasi seutuopiston lehdestä pin up -kurssin ja uskaltautui mukaan, liekki roihahti.

- Kurssi oli henkireikä, torstaisin olin jotakin muuta kuin neljän lapsen äiti tai varhaiskasvatuksen opettaja. Sai laittautua, itkeä ja nauraa. Ilmapiiri oli salliva, jokainen saattoi vetäistä mekon päälleen ja olla tosi näyttävä ja upea - ei katsottu ikää tai kokoa. Tulin näkyvämmäksi ja naisellisemmaksi.

Aitoa heittäytymistä

Kun jatkokurssi koitti kävely-, esiintymis- ja poseerausharjoituksineen, kurssitoverit yllyttivät Hannaa Pin Up Sisko -kilpailuun. Taiteilijanimikin oli jo valmiina: Sweet Sunnyflower.

- En mie tommoseen, en voi, oli ensimmäinen ajatus. Siellä on paljon kauniimpia ja parempia. Määrittelin itse itselleni esteitä. Sitten ajattelin, että miksi en minä. Osallistuin ja yllättäen viihdyin lavalla. Tajusin että tämä kestää elämästäni pari minuuttia, voin ottaa aikani. Piti uskaltaa heittäytyä ja ottaa yleisöön kontaktia - ei riitä, että on kaunis.

Hanna Tervaranta on usein miettinyt, miksi itselle on niin helppo puhua rumasti. Pin up -harrastuksen myötä Tervaranta on oppinut puhumaan itselleen lempeämmin ja kantamaan itsensä ylpeydellä.

Hanna Tervaranta on usein miettinyt, miksi itselle on niin helppo puhua rumasti. Pin up -harrastuksen myötä Tervaranta on oppinut puhumaan itselleen lempeämmin ja kantamaan itsensä ylpeydellä. Kuva: Tiina Varpiola

Loppukesästä 2022 Tervaranta nousi lavalle Miss Route 5 -kilpailun finaalissa Lapinlahti Kruisinki -jenkkiautotapahtumassa. Tervaranta pääsi harrastuksen ytimeen ja tunsi tulleensa kotiin. Lavalla juontaja yllättäen kysyi Hannalta partasuisten nahkaliiviäijien edessä, mistä jenkkiautosta hän pitää eniten.

- En oikeasti tiedä autoista mitään, en merkkiä enkä vuosimallia! Yritin pelata aikaa ja lopulta vastasin, että nuo kaikki pihalla nähdyt autot ovat märkiä päiväuniani, mutta lempiautoni on ehdottomasti punainen, Tervaranta nauraa.

Yleisö oli myyty, sillä vastaus oli kaikessa blondiudessaan aito ja rehellinen. Kotiin Tervaranta palasi voittajana - niin itsensä kuin kilpailun. Poikipa harrastus mallisopimuksenkin.

Pin up pähkinänkuoressa

  • Pin up -kulttuuri on saanut alkunsa Yhdysvalloista 1800-luvun lopussa, kulta-aikaa elettiin 1940-1960-luvuilla.

  • Pin up perustuu viattomaan seksikkyyteen ja naisellisuuteen ja pyrkii lisäämään harrastajiensa itsevarmuutta.

  • Pin up -pukeutuminen saa vaikutteita fiftarityylistä sekä vintage- ja glamourhenkisyydestä.

  • Pin up ei poissulje ketään ulkonäön perusteella, asenne ratkaisee!

  • Joensuussa toimii vuonna 2021 perustettu Pin Up Siskot ry -yhdistys, johon kuuluu 70 jäsentä.

Tällä hetkellä Tervaranta valmistautuu valtakunnalliseen Pin Up Girl 2023 -kilpailuun. Hänet on valittu seitsemän finalistin joukkoon. Kilpailu on jo käynnissä kuvauksineen ja someäänestyksineen ja huipentuu elokuun finaaliin Lahdessa.

- En koe kilpailevani vaan nautin kokemuksesta ja samantyylisistä ihmisistä. Tämä on ollut mieletön matka omaan itseen, itsetuntemukseen, naiseuteen ja itsensä hyväksymiseen. Hyppäsin suoraan sinne mikä pelottaa. Välillä huimaa, miten olen uskaltanutkin haastaa itseni.

Tyllihameita ja ruutupaitoja

Pin up -tyylejä on erilaisia. Yksi rakastaa klassisia kynämekkoja ja lainekiharoita, toinen valitsee nahkarotsin ja ruutupaidan, kolmas kellohelman ja tyllihameen. Hanna Tervarannan vaatekaappi pursuilee kellomekkoja ja värejä.

- Muuhunkin taivun, mutta suosikkityylini on hempeä, leikkisä ja söpöstelevä sweetheart eli naapurintyttölook. Olenkin leikitellyt olevani oman elämäni Marilyn.

Kuva: Tiina Varpiola

Kun Tervaranta alkaa kuoriutua Sweet Sunnyfloweriksi, kokonaisuus on aina tarkkaan suunniteltu päästä varpaisiin. Kaikki lähtee ryhdikkäistä alusvaatteista ja päättyy punattuihin huuliin. Laittautumiseen voi mennä kolmekin tuntia. Jos jotakin puuttuu, pin up -siskot rientävät hätiin, sillä asut ja asusteet kiertävät hyvin harrastajien keskuudessa ja kirpputoreilla. Vain yhden mekon Tervaranta on ostanut uutena.

Kun Tervaranta nyt katsoo omia kuviaan, virheet pomppaavat edelleen ensin esiin.

- Palaan kuviin hetken päästä ja etsin jokaisesta kuvasta jotain hyvää. Itsensä hyväksymistä voi opetella. Katson nyt itseäni paljon lempeämmin kuin ikinä aikaisemmin. Myös ne ei niin mieluisat puolet ovat osa minua ja voivat näkyä. Se tuo armollisuutta itselle ja monelle muullekin.

Tervaranta uskoo, että esimerkin avulla joku muukin voi uskaltaa toteuttaa unelmiaan ja oppia kantamaan itseään ylpeydellä. Kun Hanna menee lähikauppaan punaisessa pallomekossaan, jonka alta kurkistaa muhkea tylli, katseet kääntyvät.

- Ajattelen sen niin, että ei kukaan ole vielä pahalla katsonut. Kerran kun olin ostamassa kinkkua niin eräs nainen tuli sanomaan, että miten voitkin näyttää noin upealta. Onhan se uskomatonta, että Peräpohjois-Karjalassa ihminen tulee hyllyn välissä aidosti kehumaan, Tervaranta herkistyy.

Hannan taivalta voi seurata Instagramissa ja Facebookissa tilillä @sweetsunnyflower

Juttu on julkaistu Pielisjokiseudussa 1.6.2023. Tämän jälkeen Tervaranta valittiin Pin-Up Girl 2023 -kisassa somen suosikiksi.

Kommentti

Kun haastattelin ja kuvasin Hannaa, tunne oli voimaannuttava. Kokemusta on vaikea selittää, mutta kun toinen nainen uskaltaa, heittäytyy hetkeen ja kantaa itseään kaikella rakkaudella, toinen nainen ei voi kuin katsella ihaillen. Saman eheyttävän elämyksen sain viime kesänä eksyttyäni Burleski-kurssille, jossa harjoittelimme viettelevää, humoristista ja teatraalista tanssia. Samaisena iltana löysin itseni esiintymästä yleisölle. Heitin sisäistä kriitikkoani pullolla päähän ja annoin palaa. Mitä väliä, jos on mahassa muhkuraa tai reidessä larvaa. Ihminen on kaunis, kun itse päättää niin.