play

Seurakunta tänään: Sallikaa lasten olla

Saija Ihalainen

Tulisin muuten messuun, mutta en kehtaa, kun minulla on nuo pienet lapset ja ne ei kuitenkaan osaa olla siellä kunnolla. Tämä on lause, jonka aika usein kuulee perheellisten suusta. Olisi mukava osallistua jumalanpalvelukseen, mutta pienten lasten kanssa se tuntuu vaikealta. Entä jos lapset riehuvat tai eivät ole hiljaa?

Tämä on monen vanhemman pelko vielä tänäkin päivänä, vaikka jo pitkän, pitkän ajan on kirkosta ja seurakunnista välitetty viestiä, että lapset ovat tervetulleita, juuri sellaisina kun he ovat, lapsina. Kirkkoon mahtuu liikettä ja ääntä, jota lapsista luonnollisesti syntyy, sitä ei tarvitse hävetä tai pelätä. Jokaisesta kirkkoon tulevasta lapsesta iloitaan. Kuitenkin mielikuvat jumalanpalveluksista, joissa pahennusta ja pahoja katseita herättää pienikin ääni tai liike, ovat syvään juurtuneita meihin suomalaisiin.

Kirkkoon mahtuu liikettä ja ääntä, jota lapsista luonnollisesti syntyy.
Saija Ihalainen

Miten me voisimme muuttaa tämän mielikuvan? Miten voisimme saada jumalanpalveluksesta paikan, joka kutsuu levähtämään arjen keskellä myös hänet, jolla on pieniä, vilkkaita lapsia. Jokainen meistä kirkossa kävijöistä voi miettiä omaa suhtautumistaan lapsiin ja perheisiin. Onko minun katseeni hyväksyvä ja kutsuva vai onko se torjuva ja syyllistävä? Hymyilenkö lapsen leikille? Tarjoudunko jopa ottamaan syliin tarvittaessa? Tässä meille hyvänä esimerkkinä toimii itse Jeesus, joka sanoi: sallikaa lasten tulla ja otti syliin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sillä mikä loppujen lopuksi on kaikista tärkeintä: se, että ”lapset oppivat olemaan, niin kuin kirkossa kuuluu olla” eli toisin sanoen käyttäytyvät kuin aikuiset vai se, että lapselle jää kirkossa käynnistä mielikuva, että siellä olin hyväksytty, siellä sain olla oma itseni, siellä minut kohdattiin. Sellaisen kokemuksen saanut lapsi haluaa tulla kirkkoon yhä uudelleen.

Me olemme tällä hetkellä uudistamassa Enon kirkon lastentilaa entistä kutsuvammaksi ja toimivammaksi. Kutsumme kaikki ihanat, vauhdikkaat ja äänekkäät lapset testaamaan tilaa jumalanpalveluksiin, kun kirkko jälleen Marian päivänä avataan. Lämpimästi tervetuloa!

Nuorisotyönohjaaja, Enon seurakunta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta