play

Eduskuntavaalit: liike nytin ehdokas Sari Huovinen haluaa pitää Pohjois-Karjalan asuttuna ja huolehtia, että maakunta on kiinnostava vaihtoehto myös yrityksille

Sari Huovinen (liik.).

Sari Huovinen (liik.). Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Susanna Lehikoinen-Eriksson

Kysyimme Enon, Uimaharjun ja Kontiolahden alueella asuvilta eduskuntavaaliehdokkailta seitsemän kovaa kysymystä.

1. Millaisia panostustarpeita Pohjois-Karjalan tie-, raide- ja ilmaliikenteessä mielestäsi on, Sari Huovinen (liik.)? Mistä rahat?

– Valtatie 9:n parantaminen Ylämyllyllä tulisi palauttaa investointiohjelmaan. Karjalan rataan esitetyt 60 miljoonaa eivät arvioiden mukaan kata kustannuksia. Lentoliikenteen jatkuminen on tärkeää yritysten, oppilaitosten, vetovoiman ja matkailun kannalta. Investointiohjelman kehittämishankkeiden valtion osuudet rahoittaa valtio. Päällystettyjen maanteiden kunnolla on erittäin suuri merkitys liikkumisen ja tavarankuljetuksien kannalta. Eduskunta varaa määrärahat perusväylänpidolle.

2. Miten suhtaudut ulkomaalaiseen energiaan? Pitäisikö Pohjois-Karjalassa pystyä lisäämään esimerkiksi tuulivoiman käyttöä?
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Energiantuotannossa tulee saavuttaa omavaraisuus mahdollisimman nopeasti. Tutkat asettavat rajoitteita Pohjois-Karjalassa, mutta jos ne haasteet voidaan ratkaista, niin voisi lisätä.

3. Mitä lasten ja nuorten syrjäytymisen ja mielenterveyshaasteiden selättämiseksi pitäisi tehdä?

– Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut pitää saada kuntoon. On panostettava tarvittaviin resursseihin ja organisoitava prosessit paremmin. Tietenkin on tärkeää myös selvittää lisääntyneen pahoinvoinnin juurisyitä ja puuttua niihin. Ei ole helppoa ja vaatii rahaa, mutta uskon, että panostukset maksavat itsensä takaisin sekä inhimillisesti että taloudellisesti.

4. Millä toimilla vaikuttaisit oman alueesi työllisyyteen ja vastaisit osaajapulaan?

– Pitää huolehtia, että Pohjois-Karjala on kiinnostava ja vetovoimainen vaihtoehto, kun investointeja harkitaan, jotta syntyy lisää työpaikkoja. Meillä on väkilukuun nähden paljon opiskelijoita, erityisesti Joensuussa. Heidän kiinnittymistään paikkakunnalle tulee lisätä yhteistyössä kuntien, yritysten ja oppilaitosten kesken. Osaajapulaan yhtenä ratkaisuna enemmän vuoropuhelua esimerkiksi ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välillä, jotta koulutus vastaa yritysten tarpeisiin. Työperäistä maahanmuuttoa myös tänne.

5. Mitä keinoja olet valmis käyttämään, että myös harvaan asutuille alueille riittää hoitohenkilökuntaa, eikä esimerkiksi terveysasemien, neuvoloiden tai hammashoitoloiden henkilöstöpulasta johtuvia kesäsulkuja tarvittaisi?

– Tämä on suuri haaste, koska henkilöstöpula on valtakunnallinen ja kasvava. Olen valmis kokeilemaan mitä tahansa hyvältä vaikuttavaa ideaa. Palkkaus ja työolot kuntoon, lisää aloituspaikkoja myös lääkärikoulutukseen, rekrytointi myös ulkomailta, eläköityneiden hoitajien houkuttelu töihin vaikka veroporkkanalla ja niin edelleen. Voisiko esimerkiksi lääkäreillä olla määräaikainen velvoite työskennellä terveyskeskuksessa valmistumisen jälkeen?

6. Mistä lisää hoivapaikkoja ikäihmisille?

– Vanhusten määrä kasvaa ja hoivan tarve lisääntyy. Laissa määritelty hoitajamitoitus tuo vielä omia haasteitaan nyt, kun on puutetta tekijöistä. Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnittelua tehdään kevään aikana ja ikäihmisten osalta mietitään ymmärtääkseni vaihtoehtoisia malleja kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan väliin. Yritykset on otettava osaksi ratkaisua, mutta ei minulla ole mitään patenttiratkaisua kertoa.

7. Mihin alueellasi kaivataan kipeimmin muutosta ja tukea, ja miten uskot voivasi vaikuttaa asiaan eduskunnassa?

– Haluamme pitää maakunnan asuttuna ja siihen pitää olla edellytykset kunnossa. Hyvä tavoitettavuus kaikilla liikennevälineillä on turvattava. Yksityisautoilu on täällä monelle työssäkäynnin ja normaalin elämän edellytys. Tiestön kunnosta pitää huolehtia ja dieselin käyttövoimavero poistaa. Sote-palveluihin tarvitaan lisää rahaa. Mallia tulee korjata oikeudenmukaisemmaksi Pohjois-Karjalan näkökulmasta. Uskon, että eduskunnassa voi vaikuttaa asioihin olemalla aktiivinen ja tekemällä yhteistyötä yli puoluerajojen.

Sari Huovinen

Ikä: 57

Asuinpaikka: Alajoki, Uimaharju

Ammatti: kauppiasyrittäjä

Luottamustehtävät: Joensuun kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu, Enon yrittäjien puheenjohtaja

Perhe: Aviomies, kaksi täysi-ikäistä poikaa

Mielenkiinnon kohteet: yhteiskunnalliset asiat, lukeminen, musiikki

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta