play

Kaupan kassalla vilahtaa useimmiten maksukortti

Julle Juntunen maksaa ostoksensa yleensä kortilla, mutta varmuuden vuoksi miehen mukana kulkee myös jonkin verran käteistä.

Julle Juntunen maksaa ostoksensa yleensä kortilla, mutta varmuuden vuoksi miehen mukana kulkee myös jonkin verran käteistä. Kuva: Tea Ikonen

Tea Ikonen

Julle Juntunen on ostoksilla Lehmon K-Supermarketissa tammikuisena iltapäivänä. Maksu hoituu kätevästi vilauttamalla pankkikorttia kassan lähimaksulaitteelle.

– Maksan kortilla melkein aina. Käteistä käytän oikeastaan vain silloin, jos kortilla maksaminen ei jostain syystä onnistu, Juntunen kertoo.

Varmuuden vuoksi hän kuljettaa kuitenkin jonkin verran käteistä mukanaan.

– Vähintään 50 euroa kannattaa ehkä käteisenä olla, mies pohtii.

Juntunen vaikuttaa tyypilliseltä maksajalta. Finanssiala ry:n syksyllä 2022 toteuttaman maksuvälinetutkimuksen mukaan 73 prosenttia 15–79-vuotiaista suomalaisista maksaa päivittäistavaraostoksensa debit-pankkikortilla ja 11 prosenttia luotollisella credit-kortilla. Kaupparyhmän maksu- tai luottokorttia käyttää neljä prosenttia vastaajista.

Kortti ylivoimainen

Myös Enon ja Kontiolahden kaupoissa pankkikortti vilahtaa maksutilanteissa kaikista useimmin.

– Maksutavoista kortti on ylivoimaisesti suosituin. Sekä Kontiolahdella että Enossa selvästi yli 80 prosenttia ostoksista maksetaan kortilla, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuskaupan viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä.

K-Market Enon kauppias Janne Salomaa arvelee maksuista noin 70 prosenttia tapahtuvan pankkikortilla. Loput jakautuvat tiliasiakkaiden, käteisellä maksavien ja muita maksutapoja käyttävien kesken. Lehmon K-Supermarketissa kortilla maksavien osuus on arviolta noin 80 prosenttia, ja se kasvaa vuosi vuodelta.

Ostoksia viikkorahoilla

Petri Vähä kertoo, että käteisen osuus maksuista on 15 prosentin luokkaa. Se on jonkin verran enemmän kuin valtakunnallisesti: Finanssiala ry:n maksuvälinetutkimukseen vastanneista käteistä käyttää kuusi prosenttia.

Käteismaksajien määrä on kuitenkin pudonnut vajaassa kymmenessä vuodessa roimasti, sillä Finanssiala ry:n tutkimuksen mukaan vuonna 2015 ostoksensa maksoi käteisellä vielä 25 prosenttia suomalaisista. Tätä nykyä käteisen käyttö on yleisintä 15–17-vuotiailla. Heistä noin 14 prosenttia asioi kaupassa käteisellä.

– Vanhemmille ihmisille käteinen on luontainen maksuväline, mutta myös lapset, jotka saavat viikkorahaa, maksavat kolikoilla. Tosin maksukortti alkaa lisääntyä myös lapsilla ja nuorilla, sanoo kauppias Kai-Heikki Pennanen K-Supermarket Lehmosta.

Nopea ja turvallinen

Jollain mobiilisovelluksella ostoksensa maksaa seitsemän prosenttia Finanssiala ry:n tutkimukseen vastanneista.

– Digitaalisten maksutapojen osuus on pieni. Se on pienempi kuin vastaavat osuudet Etelä-Suomessa, Petri Vähä kommentoi.

Kai-Heikki Pennanen on kuitenkin havainnut, että esimerkiksi Mobilepay-sovelluksen käyttö maksamisessa lisääntyi viime vuonna. Tänä vuonna sovelluksella ei ole enää pystynyt maksamaan K- ja S-ryhmän kaupoissa.

Kaikki maksutavat maksavat myös kaupalle. Esimerkiksi korttimaksulaitteista aiheutuvat omat kulunsa. Silti maksukortti on myös kauppiaiden näkökulmasta paras maksuväline. Sitä pidetään nopeana ja turvallisena.

– Kyllä se pankkikortti on mieluisin. Ei tarvitse käteisen kanssa pelata, vaikka sitäkin pitää olla, jos sattuisi, että laitteet eivät toimi, Janne Salomaa summaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta