play

Tiistai-iltainen jytinä varmistui maanjäristykseksi

Maanjäristyspaikka oli Harpatin alueella noin viiden kilometrin päässä Enon kirkonkylältä.

Maanjäristyspaikka oli Harpatin alueella noin viiden kilometrin päässä Enon kirkonkylältä. Kuva: Karjalainen

Suvi Palosaari

Myöhään tiistai-iltana 13. joulukuuta Enon alueella koettiin maanjäristys. Monet enolaiset havahtuivat noin vartin yli kymmenen illalla siihen, että jokin voimakas pamaus jytkäytti taloja ja lasit helisivät. Enolaiset ovat kuvailleet pamausta erittäin voimakkaaksi.

Taloja tärisyttänyt pamaus on aiheuttanut hämmennystä myös Uimaharjussa ja Ilomantsissa, sekä asiaa on pohdittu sosiaalisessa mediassa Polvijärveltä saakka, sillä jytinän on koettu tuntuneen sinne saakka.

Seismologian instituutin seismologi Kati Oinonen kertoi Karjalaiselle keskiviikkona 14. joulukuuta, että tiistai-iltana säikäyttänyt kova pamaus ja järähdys on osoittautunut maanjäristykseksi. Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 2,3 magnitudia. Se on tänä vuonna Suomen toiseksi suurin maanjäristys. Järistys tapahtui Harpatin alueella noin viiden kilometrin päässä Enon kirkonkylältä tarkalleen kello 22.11.49.

Lähellä maan pintaa

Enontekiöllä koettiin tänä vuonna 2,8 magnitudin järistys, ja lisäksi Suomessa on ollut toinen Enon järistystä vastaava.

– Tämä Enon järistys tapahtui suhteellisen matalalla, vain noin 1–2 kilometrin syvyydessä, Oinonen kertoi.

Tämä selittää sen, miksi maanjäristys tuntui alueella niin voimakkaasti. Tavanomaisemmin järistykset ovat syvemmällä, jopa 30 kilometrin syvyydessä tai syvemmällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Tämä Enon järistys tapahtui suhteellisen matalalla, vain noin 1–2 kilometrin syvyydessä.
Kati Oinonen

Vaikka monet enolaiset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa, että järistys on tuntunut talojen sisällä, ei Oinosen mukaan 2,3 magnitudin järistyksen ei pitäisi vielä aiheuttaa vakavia vahinkoja rakennuksille. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että seiniin esimerkiksi tulisi halkeamia.

Ei tavatonta

Suomessa havaitaan useita maanjäristyksiä vuosittain.

Aktiivisimpia alueita ovat Kuusamo ja Kouvolan ympäristö. Myös Suomen ja Ruotsin rajalla koetaan useita järistyksiä vuodessa.

Seismologian laitoksen keräämästä datasta näkyy, että Pohjois-Karjalassakin on myös viime kesänä Sonkajanrannan lähistöllä, Ilomantsin ja Enon rajamailla todettu 1,4 magnitudin järistys.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta