play

Terveys ja hyvinvointi: Miten luot terveyttä ja hyvinvointia omaan arkeesi?

Kuva: Marko Puumalainen

Satu Niskanen

Pielisjokiseutu kysyi hyvinvointialan ammattilaisilta, kuinka he itse huolehtivat omasta hyvinvoinnistaan.

Helena Laitinen

Helena Laitinen Kuva: Satu Niskanen

Helena Laitinen, työkykykoordinaattori ja työllisyysohjaaja, Kontiolahden kunta

– Tasapaino unen, ravinnon ja liikunnan välillä on perusta, joka vaikuttaa kaikkeen muuhun, kuten esimerkiksi työssä jaksamiseen. Lavatanssiharrastus on arjen voimavara, jossa yhdistyy monta asiaa: liike, sosiaalinen seura, musiikki ja yhteisöllisyys.

Oksana Bordi

Oksana Bordi Kuva: Satu Niskanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oksana Bordi, kauneusalan yrittäjä, kosmetologi, Eno, Kauneuslukaali

Varsinkin keski-iästä alkaen hyvää tekevät rutiinit, kuten tietty heräämis- ja syömisrytmi. Jos tulossa on kiireinen päivä, kannattaa järjestää päivän asiat päässä jo etukäteen. Tämä ehkäisee stressiä. Aamiaisella syön suomalaisia marjoja. Niissä pakastettaessa säilyvä C-vitamiini on tärkeää sekä iholle että pitää verisuonet joustavina, ja sen vaikutus heijastuu näin sydämeen asti.

Tiia Suvela

Tiia Suvela Kuva: Satu Niskanen

Tiia Suvela, vapaa-ajanohjaaja ja Personal Trainer, Kontiolahden kunta

Säännölliset ja riittävät yöunet ovat ykkösasia. Silloin tulee syötyä terveellisemmin ja jaksaa liikkuakin, kun uni ja palautuminen ovat kunnossa. Teen seuraavan päivän eväät, lounaat ja välipalat, jo edellisenä iltana. Se auttaa kummasti päivän jaksamiseen, kun niitä ei sitten tarvitse miettiä päivän aikana. Hyvinvointia ja virkeyttä edistää myös päivittäinen liikuntahetki, tai ainakin ulkoilu.

Hennariikka Virtanen

Hennariikka Virtanen Kuva: Satu Niskanen

Hennariikka Virtanen, erityisliikunnan ohjaajan sijainen, Kontiolahden kunta

Ravintoasioissa pidän sallivuudesta: jos perusta on kunnossa, sinne mahtuu myös itsensä hemmotteluita mukaan, koska ne ovat tärkeitä. Liikunnassa tulee löytää omat tavat, jotka tuottavat mielihyvää. Itselleni luonto on erittäin tärkeä. Jos tarvitsen kunnon irtioton arkeen, laitan luurit korville ja sieltä kuulumaan kivan äänikirjan tai musiikkia, ja sitten vaan Utranharjulle koiran kanssa tai ilman.

Tiina Kanko

Tiina Kanko Kuva: Satu Niskanen

Tiina Kanko, fysioterapeutti, yrittäjä, Enon Fysikaalinen Hoitolaitos ja Fysio-Kontio

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on tärkeää. Huolehdin yrittäjänä siitä, että pidän myös itse lomat. Henkistä hyvinvointia tuottavat rakas ja välittävä perhe sekä yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin sekä heistä huolehtiminen. Olen vähentänyt uutisvirran seuraamista ja koetan keskittyä siihen hyvään, mitä ympärillä on. Pyrin kehittämään itseäni koko ajan, se tuo aina uutta näkökulmaa.

Minna Alenius

Minna Alenius Kuva: Satu Niskanen

Minna-Johanna Alenius, koulutettu hieroja, Eno, Hieronta Minna-Johanna

Säännöllinen vedenjuonti on tärkeää. Eli ei juoda pelkästään kahvia. Kahvikupillisen kanssa sitten juodaan myös yksi kuppi vettä. Tasapainoharjoitukset ovat näin talviaikaan äärettömän hyödyllinen asia. Eli esimerkiksi hampaita pestessä voi seistä yhdellä jalalla.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta