play

Terveys ja hyvinvointi: Ikääntyvät ja palveluiden tarjoajat kohtasivat Kontiolahden Kontiotuvalla

Tauno ja Mirja Tanskasen mielestä Kontiolahti on erinomainen paikka asua. Pariskuntaa kiinnosti erityisesti, millaista apua haja-asutusalueen ikääntyville asukkaille on tarjolla tulevaisuudessa.

Tauno ja Mirja Tanskasen mielestä Kontiolahti on erinomainen paikka asua. Pariskuntaa kiinnosti erityisesti, millaista apua haja-asutusalueen ikääntyville asukkaille on tarjolla tulevaisuudessa. Kuva: Tea Ikonen

Tea Ikonen

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote järjesti Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu? -teemapäivä viime tiistaina Kontiolahdella. Vapaamuotoisessa, messutyyppisessä tapahtumassa oli Siun soten työntekijöitä sekä useita paikallisia järjestötoimijoita kertomassa ikääntyneille suunnatuista palveluista.

– Yllättävän paljon esittelypisteitä soten eri aloilta. Varmaan kovinkaan moni ei ole tietoinen, mitä kaikkia palveluita voi saada maksutta, totesi Tauno Tanskanen, joka oli tapahtumassa vaimonsa Mirjan kanssa.

Tanskaset arvelivat, että vanhemmiten terveysasiat alkavat kiinnostaa ihmisiä toisella tavalla kuin nuorena. Heitä itseään pohditutti, saavatko haja-asutusalueella asuvat ikääntyvät apua.

–Asumme 20 kilometrin päässä kirkonkylästä. Onneksi Taunolla on vielä ajokortti, Mirja Tanskanen sanoi.

Tauno Tanskanen totesi olevansa tyytyväinen terveyspalveluihin, vaikka lääkäripula vaivaa kaikkialla.

– Aina olen päässyt vastaanotolle, kun on tarvinnut.

Matalalla kynnyksellä

Juuri lähipalvelut, terveyspalveluiden saatavuus ja yhteydensaannin vaikeus huolestuttavat Pohjois-Karjalan ikääntyneitä. Sen on huomannut Siun soten ikääntyneiden palveluiden palveluasiantuntija Tarja Hirvonen eri puolilla maakuntaa järjestettyjen teemapäivien perusteella.

– Myös digitaalisten ja sähköisten palvelujen käytön haasteet ja pelot ovat olleet esillä, mutta niihin suhtaudutaan myös kiinnostuksella ja varovaisen myönteisesti.

Vuoden 2023 aikana teemapäiviä järjestettiin useilla paikkakunnilla, joissa tavoitettiin kaikkiaan yli 300 ikääntynyttä. Kokemukset ovat olleet positiivisia.

– Tilaisuudet ovat matalan kynnyksen kohtaamisia, joissa kerrotaan ikääntyneille suunnatuista palveluista, mutta myös kuullaan ikääntyneiden ajatuksia ja toiveita. Juuri tämä kasvokkain kohtaaminen ja jalkautuminen on koettu päivien parhaimmaksi anniksi, Hirvonen kertoi.

Teemapäivät ovat osa Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu? -toimintamallia, joka kannustaa ikääntyneitä ottamaan yhteyttä, jos omassa elämäntilanteessa on huolenaiheita, yksinäisyyttä tai turvattomuuden kokemuksia. Ne ovat keino toteuttaa helposti saavutettavaa etsivää vanhustyötä. Ne lisäävät kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyötä ikääntyneiden auttamiseksi.

– Päivissä on mukana kokemusasiantuntija pitämässä juttupenkkiä. Toiminnalla pyritään madaltamaan kynnystä puhua mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvistä asioista, jotka monesti voivat olla ikääntyville vielä arka aihe.

Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -teemapäivät Enon seurakuntakodilla ke 24.4. aamulla ja Uimaharjun Kasarilla ke 24.4. päivällä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta