play

Pääkirjoitus: Kuntalaiskuuleminen kunniaan

Suvi Palosaari

Kontiolahden kunta järjesti viime viikolla kyläillat Paiholassa ja Kontioniemessä. Kumpaankin osallistui alle 10 henkilöä. Viime viikolla oli myös Vierevänniemen hakkuusuunnitelmista tiedotustilaisuus yleisölle. Siellä väkeä oli jo yli 30, mutta yleisön palautteen mukaan viestintä hakkuista koettiin liian vähäiseksi.

Kyläilloilla tekninen osasto haluaa osallistaa kuntalaisia. Vähäisen osallistujamäärän yksi syy on mahdollisesti siinä, että tieto illoista ei tavoittanut kyläläisiä. Esimerkiksi Kontioniemen kyläyhdistyksen hallituksessakaan ei kaikilla ollut tietoa tapahtumasta. Tietysti kuntalaisena sitä ajattelisi, että keskustelulinja kyläyhdistyksiin olisi auki. Vierevänniemen hakkuusuunnitelmista noussut myrsky puolestaan opetti ainakin kunnan ympäristöpäällikölle, että asian olisi voinut nostaa laajempaan keskusteluun jo aiemmin.

Kuntalaisten näkemyksiä soisi otettavan nykyistä enemmän huomioon virkamiesten päätöksenteossa. Aktivoidaan, kysellään. Tiedotetaan laajasti useiden eri kanavien kautta. Paikallislehdenkin voi jo suunnitelmavaiheessa pyytää mukaan, että tällaista on tulossa – mitäköhän kuntalaiset ovat mieltä? Mikä ettei voisi kokeilla vaikka kuntalaisneuvostoakin, jossa olisi mukana eri kylien edustajia ilmaisemassa näkemyksensä. Neuvosto voisi siis olla asukkaiden näkemyksiä esiin tuova elin lisäämässä demokratiaa.

Edelleen yleisötilaisuuksia järjestetään tyhjille seinille.
Suvi Palosaari
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monikanavainen ja laaja tiedottaminen kuuluu yhtenä osana kuntalaisten aktivoimiseen. Tästä on annettu palautetta sekä Joensuulle että Kontiolahdelle vuosien ajan, mutta mitään ei ole opittu. Edelleen yleisötilaisuuksia järjestetään tyhjille seinille. Asukastilaisuuksia on turha järjestää Enon tai Kontiolahden suunnalla, jos niistä ei ilmoita. Jos kuntalaiset ovat tyytymättömiä kunnan ja kaupungin tiedottamiseen, eikö tällöin olisi aika miettiä uusia ratkaisuja asiaan?

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta