play

Terveys ja hyvinvointi: Silmät tarvitsevat suojaa

Optikko Ake Valtanen muistuttaa aurinkolasien tärkeydestä.

Optikko Ake Valtanen muistuttaa aurinkolasien tärkeydestä. Kuva: Mervi Nevalainen

Mervi Nevalainen

Kevätaurinko paistaa alhaalta ja valo häikäisee silmiä. Syksyn ja pimeän talven jälkeen silmät eivät ole vielä mukautuneet auringon valolle.

– Kesällä häikäisy ei tunnu enää niin paljon, kun silmät ovat jo aurinkoon tottuneet, toteaa optikko ja iloSilmä Enon yrittäjä Ake Valtanen.

– Keväisin ja syksyisin auringonvalo tulee matalalta. Lisäksi esimerkiksi lumen tai veden vaikutus tuplaa valon. Valon vaikutuksen vähentäminen aurinkolaseilla on perusteltua. Jos käytössä on silmälasit, vahvuuksilla olevat aurinkolasit ovat toimiva valinta, Valtanen opastaa.

Kolme vaihtoehtoa

Aurinkorannoilla aurinkolasien pitämistä pidetään itsestäänselvyytenä, mutta niiden pitäminen keväthankien aikaan on jopa tärkeämpää.

Silmien suojaamiseen auringon valolta on kolme vaihtoehtoa.

– Tummuva silmälasi on yksi vaihtoehto. Sen miinus on, että se ei tummu autossa. Polarisoidut ovat seuraava, ne ovat hyvät kalastuksessa ja järvellä liikkuessa ja käyvät myös lasketteluun ja hiihtoon, Ake Valtanen sanoo.

– Kolmas vaihtoehto on valon värejä suodattavat linssit, joilla yleensä suodatetaan tai poistetaan sinistä valoa ja korostetaan jotain muuta väriä kontrastin parantamiseksi käyttötarkoituksen mukaan.

Valikoimaa piisaa

Aurinkolaseihin voi valita eri sävyjä.

– Yleisin nyrkkisääntö on, että miinuskorjauslaseissa laitetaan harmaa tai vihreä sävy ja pluskorjauslaseissa ruskea tai vihreä, selventää Valtanen.

Silmälasien kanssa voi käyttää niiden päälle laitettavia kookkaampia aurinkolaseja. Ne toimivat myös autoillessa samalla suojaten silmälasien kehyksiä ja linssejä.

Pienten lasten silmien suojaaminen on tärkeää aurinkolaseilla, joissa on riittävä UV-suoja.

– Kannattaa muistaa, että silmiin kohdistuvaa säteilyä on tärkeää vähentää koko elinkaaren ajan.

Polarisoituja laseja hankkiessa kannattaa tarkistaa, miten ne käyttäytyvät digitaalilaitteiden kanssa.

– Esimerkiksi veneessä polarisointi voi pimentää plotterin näytön ja auton takalasiin voi tulla verkkokuvio.

Ake Valtanen ja optikko Jukka Koivu pohtivat, että aurinkolasien käyttämisessä on menty hyvään suuntaan. Niiden käyttäminen on lisääntynyt viime vuosina varsinkin nuorten keskuudessa. Ohjauksella ja opastuksella on ollut oma osuutensa asiaan, mutta myös trendit vaikuttavat.

– Aurinkolasien käyttäminen on muodikasta, ja niitä käyttävät julkisuuden henkilöt, Koivu toteaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta