play

Pääkirjoitus: Totuus koetuksella valhekoneiston vahvistuessa

Toimitus

Toimittajat ilman rajoja -järjestö tiedotti eilen keskiviikkona, että Suomi on enää 23. turvallisin maa toimittajalle. Lehdistönvapaus maailmalla ailahtelee ennätyksellisen voimakkaasti, ja tämän taustatekijänä on suurelta osin massiiviseksi teollisuudeksi kasvanut valeuutisointi.

Aggressiivisuus ja vihamielisyys toimittajia kohtaan on kasvanut sekä sosiaalisessa mediassa että fyysisessä maailmassa. Valesisältöteollisuus tuottaa ja levittää väärää informaatiota ja tarjoaa työkaluja sen valmistamiseen.

- Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, sahaa omaa oksaansa ihan itse, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Valeuutisointiin lisää paukkuja tuo tekoälyn (AI) kehittyminen. Vaikka AI helpottaakin journalismissa tiedonkeruuta ja tiedonanalysointia, on samalla huoli siitä, että tekoälyä voitaisiin käyttää manipuloimaan yleistä mielipidettä luomalla valeuutisia tai propagandaa. Tekoälyn kehittyessä ihmisten voi olla vaikeampi erottaa todenperäiset ja valheelliset uutiset toisistaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mediataitoihin kuuluvat esimerkiksi medialaitteiden käyttötaidot ja tiedonhaun taidot, lisäksi korostan erityisesti medialukutaitoja, eli mediasisältöjen tulkintaa ja kriittisen tarkastelun taitoja. Näitä taitoja ei voi harjoitella koskaan liikaa, ja tarkkana täytyy olla.

Pielisjokiseudulla on ollut viime vuosina yhteistyötä Enon koulun kanssa, ja lehdellä on ollut kummiluokkia, joissa se on käynyt kertomassa lehtityöstä ja journalismista. Koemme, että yksi tärkeimmistä kulmakivistämme on totuudenmukainen tiedonvälitys. Uutisvälineeseen voi luottaa, kun se on sitoutunut noudattamaan Julkisen sanan neuvoston laatimia Journalistin ohjeita.

Tämän lehden keskiaukeamalta löytyy Enon koulun 3.-4.-luokan oppilaiden tekstejä. Niidenkin ohjeistuksessa on korostettu sitä, että juttujen on perustuttava todenmukaisuuteen ja tutkittuun tietoon.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta