play

Vuosi vaihtuu pakkassäässä

Suomessa vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Kuva Höytiäisen rannalta.

Suomessa vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Kuva Höytiäisen rannalta. Kuva: Suvi Palosaari

Suvi Palosaari

Ilmatieteen laitoksen 29. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan korkeapaine alkaa vahvistua maahamme, ja samalla kylmempää ilmaa virtaa Venäjältä Suomeen.

Sää on uudenvuodenaattona laajalti poutainen ja lähinnä maan itäosassa voi sataa paikoin kevyesti lunta. Pilvisyys on uudenvuodenaattona suurimmassa osassa maata runsas, ja pilvipeite rakoilee vain paikoin.

Uudenvuodenpäivänä sää jatkuu edelleen laajalti poutaisena. Uudenvuodenpäivänä sää selkenee osittain maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa pilvisyys on vaihtelevaa.

- Pohjoisen ja idän välinen tuuli lisää pakkasen purevuutta maan etelä- ja keskiosassa, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Koko maassa vuodenvaihde vietetään pakkassäässä. Uudenvuodenaattona lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa -10 ja -17 asteen välillä, pohjoisessa pääosin -15 ja -25 asteen välillä. Uudenvuodenpäivänä lämpötila laskee maan etelä- ja keskiosassa -15 ja -25 asteen välille, pohjoisessa lämpötilat ovat uudenvuodenaaton lukemissa. Uusi vuosi alkaa selvästi keskimääräistä kylmemmissä merkeissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosi sitten uuttavuotta vietettiin lauhassa säässä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tavanomaisesti vuodenvaihteen lämpötila on alimmillaan maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä. Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta, joka mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Viime vuosi vaihtui lauhassa ja tuulisessa säässä, kun matalapaine sateineen liikkui maamme yli itään. Lapissa tuli monin paikoin lumisadetta, muualla maassa aattopäivänä vesi- tai räntäsadetta. Yöllä sää selkeni ja poutaantui maan länsiosassa ja uudenvuodenpäivänä myös itäosassa, kun lännestä virtasi maahamme kuivempaa ilmaa.

Lämpötila oli uudenvuoden yönä Lapissa nollan ja -5 asteen, muualla maassa enimmäkseen +1 ja +5 asteen välillä. Uudenvuodenpäivän lumensyvyys oli maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 10–20 senttimetriä, itä- ja pohjoisosassa 30–50 senttimetriä. Lounaisrannikolla oli paikoin lumetonta.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta