play

Uimaharjun taajamassa liikkunut susi lähti pohjoiseen - susi yritettiin karkottaa, mutta lopulta poliisi teki siitä lopettamispäätöksen

Uimaharjun taajamassa viime viikonloppuna liikuskellut yksinäinen susi liikuskelee nyt pohjoisemmassa. Kuvituskuva.

Uimaharjun taajamassa viime viikonloppuna liikuskellut yksinäinen susi liikuskelee nyt pohjoisemmassa. Kuvituskuva. Kuva: Arkistokuva: Varpu Strengell

Suvi Palosaari

Viime viikon loppupuolella viranomaiset saivat tiedon, että Uimaharjun taajamassa liikkuu yksinäinen susi.

– Sen pohjalta perjantaina poliisi teki karkotuspäätöksen (sudesta), kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Suden karkotusta yritettiin tehdä suurriistavirka-avun avulla perjantain ja lauantain aikana useaan otteeseen, mutta se palasi aina takaisin.

– Sunnuntaina aamupäivällä poliisi teki sudesta lopetuspäätöksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjolainen kuvailee, että perusteena lopettamispäätökselle on suden toistuva liikkuminen rakennetussa ympäristössä, joka aiheuttaa ihmisille hengen ja terveyden uhkaa ja vaaraa.

– Lopettaminen vaatii, että susi tulee takaisin toiminta-alueelle, Pohjolainen kuvailee.

Lopetuspäätöksissä lopetukselle määritellään erikseen lupa-alue, jossa toimenpide voidaan suorittaa. Uimaharjussa alue on sama kuin karkotusalue, eli käytännössä Uimaharjun taajaman yläpuolella sijaitseva suorakaiteen muotoinen alue. Lupa-alueen ulkopuolella sutta ei saa jäljestää eikä seurata, metsästää ja lopettaa, sillä susi on Suomessa rauhoitettu eläin.

Susi poistui alueelta

Harri-Pekka Pohjolainen kertoi eilen keskiviikkona, että yksinäinen hukka on elossa edelleen.

– Tilanne siellä on sellainen, että sen jälkeen kun poliisi teki lopetuspäätöksen, susi on poistunut lupa-alueelta, eikä ole palannut.

Lopettaminen vaatii, että susi tulee takaisin toiminta-alueelle.
Harri-Pekka Pohjolainen

Suurriistavirka-apuhenkilöt ovat seuranneet suden liikkeitä, ja tiedossa on, että susi liikuskelee nyt Uimaharjun pohjoispuolella. Pohjolaisen mukaan siellä se saakin elellä rauhassa, mutta jos susi palaa taajamaan lupa-alueelle, suurriistavirka-apu käynnistää lopetustoimenpiteet.

Ilmoitus viralliselle taholle

Mitä tehdä, jos näkee suden tai mahdollisia suden jälkiä?

Enon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana ja yhtenä petoyhdyshenkilönä toimiva Katja Tahvanainen toivoo, että mahdolliset havainnot susista ja muista suurpedoista, karhuista ja ilveksistä, ilmoitettaisiin aina oman alueen petoyhdyshenkilöille, suurriistavirka-avun yhteyshenkilöille tai hätäkeskukseen riippuen tilanteesta.

– Petoyhdyshenkilöille voi ilmoittaa jälkihavainnot ja uhkaavat tilanteet ilmoitetaan hätäkeskukseen, hän selventää.

Asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistanhoitoyhdistyksen nettisivuilta riista.fi-osoitteesta. Enon riistanhoitoyhdistyksen alueella on 20 vapaaehtoista petoyhdyshenkilöä.

Tahvanainen korostaa, että nimen omaan virallinen kanava on oikea reitti.

– Esimerkiksi hukkatiimi ei ole virallinen instanssi.

Lisäksi Tahvanainen pyytää ihmisiä miettimään erilaisia sosiaalisen median ryhmiin tehtäviä julkaisuja, sillä ne houkuttavat usein paikalle väkeä ja havaintojen tekeminen eläimestä ja sen liikkeestä on haastavaa jälkien sotkeennuttua.

– Kun ryhmissä julkaistaan, missä on nähty ja mitä on nähty, petoyhdyshenkilön työtä vaikeuttaa, kun paikalla on käynyt jo parikymmentä henkilöä.

* Muokattu 25.1.2024 klo 14.34: muutettu Enon Riistanhoitoyhdistyksen alueella olevien petoyhdyshenkilöiden määrää, joita on 20.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta