play

Kauan toiveissa olleet hankkeet nostettiin pöydälle Uimaharjussa – Honkajoen kunnostusta ja virkistyspolkua suunnitellaan

Honkajoen virkistyspolkua on tarkoitus ryhtyä rakentamaan ensi vuonna lumien sulettua, jos suunnitelmat edistyvät ja talkoolaisia löytyy. Kuvassa Katja Kiiski virkistyspolun juna-aseman puoleisessa päädyssä.

Honkajoen virkistyspolkua on tarkoitus ryhtyä rakentamaan ensi vuonna lumien sulettua, jos suunnitelmat edistyvät ja talkoolaisia löytyy. Kuvassa Katja Kiiski virkistyspolun juna-aseman puoleisessa päädyssä. Kuva: Anni Hassinen

Anni Hassinen

Viime viikon keskiviikkona Uimaharjun Tuuma ja Toimi ry järjesti kaikille avoimen suunnitteluillan liittyen kahden suunnitteilla olevan hankkeen ideointiin.

Noin kymmenen ihmistä saapui vaikuttamaan pääasiassa Honkajoen varteen suunniteltavan virkistyspolun suunnitteluun. Toisena hankkeena on itse Honkajoen kunnostaminen ja muuttaminen taimenten kutupaikaksi, minkä suhteen edessä on lisätutkimuksia joen soveltuvuuden varmistamiseksi ennen suunnittelun viemistä eteenpäin.

Suunnitellun virkistyspolun pituus on noin yksi kilometri ja polku kulkee Uimaharjun juna-aseman, bussipysäkin ja S-marketin kautta huoltoasemalle. Vähän matkaa polku etenee moottorikelkkauralla ja Honkajoen varrella.

Ympäristö huomioon

Hankkeiden tavoitteena on tuoda jokea paremmin esille ja ne ovat toisistaan riippumattomia.

– Joensuun kaupunki on kuitenkin myötämielinen virkistyspolun suhteen vaikka ei suostunut hoitamaan sen talvihuoltoa. Kaupungin maata tässä on mukana ja luvalla saamme tehdä raivaustyötä. He ovat luvanneet olla apuna, jos heidän projekteistaan jää yli maa-ainesta, he antavat sitä meille, Uimaharjun Tuuma ja Toimi ry:n sihteeri Katja Kiiski kertoo.

Virkistyspolun toteuttamisen vahvuutena on pohjana olevan maan hyvä kunto, mikä mahdollistaa sen helpon muuttamisen tieksi, jolla myös esimerkiksi rattaiden kuljettaminen olisi vaivatonta. Pohjaksi onkin toivottu soraa tai muuta kiviainesta.

Askeleina kohti valmista polkua olisi muun muassa reitillä olevien oksien raivaaminen ja muutaman ylityspaikan rakentaminen.

– Haluamme pitää tämän luonnon mahdollisimman ennallaan hankkeen toteuttamisesta huolimatta, Kiiski lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rauhoittumisen polku

Sen lisäksi, että polku toimisi liikkumiseen, sen varrelle halutaan asettaa penkkejä.

– On tehty tutkimuksia siitä, että ihmiset kaipaavat veden näkemistä, mikä parantaa tehokkaasti ihmisten elämänlaatua, Katja Kiiski sanoo ja toteaa, että virkistyspolku joen äärelle olisi helposti toteutettavissa.

Ideointivaiheessa toiveiksi penkkien lisäksi nousi lapsille kiipeilytelineet ja luonnonmateriaaleista luotu taideteos.

– Lisää suunnittelukokoontumisia järjestetään ja ideoita otetaan vastaan, Kiiski intoilee ja toivoo paikallisten ihmisten lähtevän rohkeasti mukaan hankkeen toteuttamiseen.

Virkistyspolkua lähdetään käytännössä toteuttamaan ensi vuonna lumien sulamisen jälkeen, mikäli suunnitelmat ja tekijät saadaan kokoon siihen mennessä.

Puheista toimintaan

– Jo 20 vuotta sitten oli ensimmäisiä kertoja puheita siitä, että tällaista virkistyspolkua voisi ruveta järjestämään ja tässä jokin polku olikin. Virkistyspolku ei ole uusi ajatus, Katja Kiiski tietää.

Hankkeen suunnittelun aloittamiseen johti uimaharjulaisten Facebook-ryhmässä käyty keskustelu, jossa virkistyspolku otettiin jälleen kerran esille. Ryhmän innostamana hankkeiden taustaorganisaationa toimiva, kolmen jäsenen Uimaharjun Tuuma ja Toimi ry perustettiin noin vuosi sitten.

Yhdistyksen ensimmäisenä projektina oli juna-aseman viihtyisyyden parantelu. Lopputuloksena asemalle lisättiin suuri kukkaruukku, penkki sekä kukkaistutuksia.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta