play
Hautausmaan muistomerkit kertovat historiaa ja ajan kerrostumaa. Enossa muistomerkkejä on tehty esimerkiksi takoraudasta, sementistä ja oman pellonreunan kivistä.

Hautausmaan muistomerkit kertovat historiaa ja ajan kerrostumaa. Enossa muistomerkkejä on tehty esimerkiksi takoraudasta, sementistä ja oman pellonreunan kivistä. Kuva: Suvi Palosaari

Hautausmaan aakkoset: Enon hautausmaa on oiva paikka sekä hiljentymiseen että historian tutkimiseen - millaisia tarinoita hautausmaa kätkeekään?

Suvi Palosaari

Vuonna 1818 perustettiin Enoon ensimmäinen hautausmaa, Leporinne, yhtä aikaa kirkon valmistumisen kanssa. Tämän jälkeen hautausmaata on laajennettu, ja nykyään se muodostuu Leporinteen, Heposärkän ja Hepokankaan hautausmaa-alueista.

– Voi sanoa, että Enoon on perustettu uusi hautausmaa aina sadan vuoden välein, kertoo Enon seurakuntamestarina vuosina 1975–2013 toiminut Ari Räsänen.

Leporinteen hautausmaa rakennettiin lähelle kirkkoa, ja Räsäsen mukaan siellä on erittäin hyvää hiekkamaata hautaustarkoitukseen.

– Nyt on menossa kolmas kierros sukuhaudoissa, eli samoihin hautoihin voi haudata tietyn ajan jälkeen uudelleen.

Joensuun seurakuntayhtymän hautapaikkojen koskemattomuusaika on 20 vuotta.

Enon hautausmaa

Hautauksia tehdään keskimäärin sata vuodessa. Suurin osa haudattavista on oman seurakunnan vainajia.


Viime vuonna Enon hautausmaan multiin päätyi yhteensä 109 vainajaa, joista 10 tuotiin muualta.


Uurnahautaukset ovat lisääntyneet niin Enossa kuin muuallakin. Vuonna 2022 tehtiin 65 arkkuhautausta, 44 uurnahautausta ja 14 vainajaa muistolehtoon.

Leporinne

  • Enon ensimmäinen hautausmaa, Leporinne, perustettiin 1818.

  • Leporinteen lisäosa otettiin käyttöön vuonna 1940.

Heposärkkä

  • Hautausmaan palsta perustettiin vuonna 1887.

  • Lisähautausmaa otettiin käyttöön vuonna 1917.

  • Hautausmaa on uudelleen kartotettu, suunniteltu ja järjestelty vuonna 1966.

Hepokangas

  • Hautausmaa otettiin käyttöön vuonna 2002.

  • Nykyisin kolme eri hautausmaa-aluetta käsittävät noin 10 hehtaarin kokoisen alueen.

Lähde: Joensuun seurakuntayhtymä

A

Ei ole ammattiin katsomista, meidän kaikkien tarina päättyy joskus. Hautausmaalta löytyy hautakiviä, joissa on mainittu myös vainajan ammatti, kuten metsänhoitaja, kodinhoitaja, kunnansihteeri ja lääkäri. Ministeri Matti Puhakan hauta on Heposärkällä.

Ministerin hautakivi.

Ministerin hautakivi. Kuva: Suvi Palosaari

E

Enon hautausmaahan on kätketty noin 10 000 elämäntarinaa 5 300 hautaan.

Elämäntarinoiden lisäksi hautausmaalla on paljon kuolemantarinoita jaettavanaan. On levollisia kuolemia sekä odottamattomia onnettomuuksia.

– Yksi nuorimpia minun työurani aikana haudattuja on hätäkastettu lapsi ”Sanni” vuonna 2011, Räsänen muistelee. Lapsen tuhkat haudattiin ukin rintamalla tehdyssä tuohirasiassa, Ari Räsänen muistelee.

Mieleenpainunut kuolema Räsäsellä on myös se, kun vanha mies löytyi puolisonsa haudalle tuupertuneena. Ruumiin päälle oli satanut lunta, eikä sitä olisi osattu etsiä haudalta, ellei auto olisi ollut hautausmaan parkkipaikalla.

Rovasti Antti Jussi Tuovinen puolestaan menehtyi työmatkalla seuroihin hevoskärrissä.

H

Enon kirkon alttaritaulunkin maalanneen Eino J. Härkösen hautamuistomerkki on yksi Enon hautausmaan moderneimmista ja erikoisimmista. Sen on suunnitellut Härkösen poika. Samaan hautaan on haudattu myös vaimo Alli Margaretha Borg, sekä vanhemmat räätäli Juho Härkönen ja Johanna Pesonen. Hauta löytyy Heposärkän alueelta, tienvarressa olevan ristikkoaidan ja valkoisen paarihuoneen läheltä.

– Taiteilijalla oli alun perin haudalla pieni laatta. Isomman muistomerkin kustannuksiin osallistui mukaan ainakin seurakunta, Räsänen muistelee.

Taiteilijan hautamuistomerkki.

Taiteilijan hautamuistomerkki. Kuva: Suvi Palosaari

K

Uimaharjun seurakuntatalon kellot tuotiin Enon hautausmaan Hepokankaalle, kun seurakuntatalo myytiin vuonna 2012 yksityiselle ostajalle. Kellot on valettu vuonna 1979.

Kellot Uimaharjusta.

Kellot Uimaharjusta. Kuva: Suvi Palosaari

L

Enon ensimmäisen papin Jonas Lindströmin (1769–1831) muistomerkki on valkoinen, puinen paasi, joka erottuu hyvin Leporinteen hautausmaan parkkipaikaltakin. Muistomerkki on entisöity viimeksi 1980-luvulla.

Lindström oli Ilomantsin kappeliseurakunnan Enon alueen pappi, Enon kappalaiseksi hänet määrättiin vuonna 1795. Lindström asettui asumaan tuolloin Ahveniselle vaatimattomaan, kaksi huonetta käsittävään pappilaan.

Lindströmin paasi on päässyt huonoon kuntoon.

Lindströmin paasi on päässyt huonoon kuntoon. Kuva: Suvi Palosaari

M

Hautausmaalta löytyy muutama hautakivi, jossa kasvokuva on hakattu kiveen. Räsäsen mukaan muotokuvat hautakivissä ovat Venäjällä yleisiä.

Kiveen hakattu kasvokuva.

Kiveen hakattu kasvokuva. Kuva: Suvi Palosaari

N

Leporinteelle on haudattu isojen nälkävuosien aikaan 1867–1868 nälkään kuolleita. Nälkään kuolleiden muistolle on pystytetty oma muistomerkki.

– Tuolloin alueella kuoli viidesosa, ja kirkonmenojen jälkeen pyhinä haudattiin useita ihmisiä kerralla, joskus montakin kymmentä kerralla, Räsänen kertoo.

P

Punainen paarihuone, johon vainajat tuotiin kotoa, on vuodelta 1818. Joskus siunauskin saatettiin tehdä paarihuoneella. Hautausmaalla on toinenkin, valkoinen paarihuone.

P

Yksi erikoisin hautamuistomerkki Enon hautausmaalla on pronssinen patsas Vaakanaisten haudalla valkoisen paarihuoneen vieressä.

Sukuhaudan pronssinen patsas.

Sukuhaudan pronssinen patsas. Kuva: Suvi Palosaari

R

Leporinteen hautausmaalla sijaitsee rauta-aidalla ympäröity hauta. Hautaan on siunattu nelivuotias Aino Maria Tikkanen.

– Seurakunnan haudankaivajalla oli oikeus pitää karjaa hautausmaalla, ja rauta-aita suojasi kyseistä hautaa karjalta. Tuolloin rauta-aidan teko oli varsin arvokasta, Ari Räsänen kertoo.

Enon seurakunnan entinen seurakuntamestari Ari Räsänen kertoo, että Enosta löytyy yksi rauta-aidalla ympäröity hauta.

Enon seurakunnan entinen seurakuntamestari Ari Räsänen kertoo, että Enosta löytyy yksi rauta-aidalla ympäröity hauta. Kuva: Suvi Palosaari

Aidan sisällä on nelivuotiaan lapsen hauta.

Aidan sisällä on nelivuotiaan lapsen hauta. Kuva: Suvi Palosaari

R

Enon suurin hautakivi on Rainion sukuhaudalla. Kaikkia muistomerkissä mainittuja henkilöitä ei ole haudattu Enon hautausmaalle.

– Heikki Juhani Rainio tuotiin Enoon Lappeenrannasta. Se jäi mieleen, kun hänet haudattiin uuden vuoden aattona, ja hautaus meni niin myöhään, että raketit alkoivat paukkua hautauksen aikana, Räsänen muistelee.

Rainion sukuhaudan muistomerkistä löytyy sellaisten vainajien nimiä, joita ei ole haudattu Enon hautausmaalle.

Rainion sukuhaudan muistomerkistä löytyy sellaisten vainajien nimiä, joita ei ole haudattu Enon hautausmaalle. Kuva: Suvi Palosaari

S

Enon valkoinen siunauskappeli on rakennettu vuonna 1960. Kappelia suunniteltiin aluksi rakennettavaksi mäen päälle. Räsänen toteaa, että onneksi tämä suunnitelma haudattiin, sillä hautausta ja hautajaisia ajatellen liikkuminen olisi tullut tällöin nykyistä huomattavasti vaivalloisemmaksi.

140 hengelle suunnitellussa siunauskappelissa on todettu kosteusvaurioita, jonka vuoksi tilojen käyttöä ei nykyisin suositella sisäilmasta oireileville käyttäjille.

Enon 63-vuotias siunauskappeli on käyttöikänsä päässä.

Enon 63-vuotias siunauskappeli on käyttöikänsä päässä. Kuva: Suvi Palosaari

U

Uurnien sirottelualue löytyy Enon hautausmaan uusimmalta alueelta, Hepokankaalta. Halutessaan nimen voi asentaa metallilaattaan yhteiseen muistokiveen, mutta voi tulla sirotelluksi myös anonyymina.

– Ensimmäiset tuhkat siroteltiin alueelle vuonna 2004, Räsänen muistelee.

Ari Räsänen muistokiven luona.

Ari Räsänen muistokiven luona. Kuva: Suvi Palosaari

V

Vanhin haudattu vainaja on Iida Kiiski os. Tykkyläinen. Hän kuoli 106 vuoden ikäisenä. Hauta sijaitsee Heposärkällä lähellä ristikkoaidan nurkkaa. Kiisken haudalta on lyhyt matka Eino J. Härkösen haudalle.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Pielisjokiseudussa 1.6.2023