play

Kontiolahdella on jo kansalaisopiston kursseja täynnä, Uimaharjussa mahtuu yhä suosittuun pilatekseenkin

Joensuun seudun kansalaisopiston rehtori Tero Väänäsen mukaan kursseista suosituimmat myös täyttyvät ensimmäisinä. Arkistokuva.

Joensuun seudun kansalaisopiston rehtori Tero Väänäsen mukaan kursseista suosituimmat myös täyttyvät ensimmäisinä. Arkistokuva. Kuva: Aimo Salonen

Leila Virnes

Joensuun seudun kansalaisopiston syksy on rehtori Tero Väänäsen mukaan käynnistynyt entiseen tapaan vauhdikkaasti lukuun ottamatta maaseutualueita.

– Kontiolahdessa on tänä syksynä tarjolla kaikkiaan 145 kurssia, joista 22 on jo täynnä. Tämänhetkisen tilanteen mukaan noin puolet kursseista näyttäisi käynnistyvän, mutta tilanne elää.

Väänänen epäilee, että kunhan syksyn muut kiireet sienestyksineen, marjastuksineen ja metsästyksineen saadaan maaseutualueilla päätökseen, vilkastuu opiston kursseille ilmoittautuminen.

– Kontiolahdessa ollaan pikkuisen viime syksyä jäljessä ilmoittautumisissa ja Enossa ehkä enemmänkin. Enossa näyttää nyt siltä, että 30:stä tarjotusta kurssista puolet käynnistyvät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monessa kanavassa

Opisto on viime vuosina uudistanut markkinointiaan ja tänä syksynä luovuttiin opinto-oppaan kurssiluettelon kattavasta jakelusta koko toiminta-alueella. Nyt 107-sivuisen, ilmeeltäänkin uudistuneen oppaan voi lukea netistä opiston verkkosivulla tai käydä lukemassa Vaara-kirjastoissa. Rehtori korostaa monikanavaisuutta, opisto tiedottaa toiminnastaan myös sosiaalisen median kanavillaan.

Muutosten taustalla ovat käytännön sanelemat sekä taloudelliset ja ekologiset syyt.

– Kokeilimme välillä sitäkin, että oppaan sai hakea eri kauppaliikkeistä, mutta niistä iso osa jäi paperinkeräykseen eli ne eivät tavoittaneet asiakkaitamme.

Verkkoon siirtymisen puolesta puhuu se, että kursseille ilmoittautumisistakin yli 90 prosenttia tehdään verkossa.

– Totta kai oppaan jakelusta luopumisesta on tullut palautetta, osaa se harmittaa. Mutta edelleen toimistolle saa soittaa, sieltä neuvotaan ja annetaan ohjeita. Paikan päällä kävijöitä on nykyisin todella vähän.

Oppaan sijaan koteihin on jaettu asiakaslehti, jossa neuvotaan, mistä ja miten opiston kursseista saa tietoa. Lisäksi opisto lähettää kauden mittaan kurssilaisille erilaisia asiakaskirjeitä.

Suosikit täyttyvät

Entiseen tapaan opiston kursseista suosituimmat myös täyttyvät ensimmäisinä.

– Kontiolahdessa ovat musiikin erilaiset kurssit olleet suosittuja, samoin kuvataiteen ja lasten liikuntakurssit. Keramiikka on suosittu koko opiston alueella, ja sen kurssit täyttyvät nopeasti Kontiolahdessakin.

Myös pilateskurssit täyttyvät nopeasti koko opiston alueella, mutta Uimaharjussa pilatesryhmässä on vielä tilaa.

– Sinne mahtuu 20, ilmoittautuneita on nyt 7. Eli sinne vaan harrastamaan vaikka vähän kauempaakin, rehtori vinkkaa.

Myös uutuuskurssi saattaa joskus täyttyä nopeasti. Esimerkiksi Enossa uutena järjestettävälle koruhartsikurssille on jo jonoa.

– Uusia kursseja otamme ohjelmaan asiakkaan toiveiden ja opettajien löytymisen mukaan.

Etäkurssit tulivat opiston ohjelmaan korona-ajan myötä ja niiden määrän Väänänen uskoo kasvavan tulevaisuudessa. Nyt etänä voi opiskella esimerkiksi kieliä, liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä asioita tai vaikkapa pianonsoittoa.

– Etäkurssit on aina harkittava tarkkaan tapauskohtaisesti, jotta ne soveltuvat etäopeukseen ja opiskelija niistä hyötyy.

Tehtävä mielessä

Kansalaisopistojen liiton hallitukseen kuuluva Tero Väänänen näkee Suomen uuden hallituksen suunnittelemat, hallitusohjelman mukaiset opistojen määrärahaleikkaukset huolestuttavina.

– Nyt kurssien hintoihin tulivat vain kahden prosentin kaupungin yleisten taksojen mukaiset korotukset, mutta tulevista hinnoista ei vielä voi sanoa mitään. Valtionosuuksien 13 prosentin pudotus olisi iso menetys.

Väänänen pitää kuitenkin tärkeänä opistojen tehtävistä kiinni pitämisen.

– Ensimmäisenä emme lähtisi kuitenkaan opetuksesta karsimaan, sillä se on meidän päätehtävämme. Ensin on katsottava kaikki muut keinot, hän pohtii.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta