Pitäjäkylttejä kiitellään mutta myös väheksytään Joensuussa
Pitäjäkyltit ilmestyivät maanteiden varsille liitoskuntien rajoille Joensuun kaupungin alueella viime marraskuun aikana.
Kun nyt saavutaan entisten Enon, Kiiihtelysvaaran, Pyhäselän ja Tuupovaaran rajalle, niin Joensuun vaakunallisen kuntakyltin alla ovat kyseisten liitoskuntien pitäjäkyltit, joissa lukee esimerkiksi Enon pitäjä.
Suhtautuminen kyltteihin vaihtelee ihmisten keskuudessa paljonkin, kertoo sanomalehti Karjalainen.
Maaseutumainen kunnan alue
Joensuun kaupungin päätöksenteossa pitäjä-nimitys nousi esiin toukokuussa 2022, kun sen käyttöönotosta päätettiin osallisuus- ja vetovoimalautakunnasta.
– Se lähti Kiihtelysvaaran ja Pyhäselän asukkaiden ja kyläyhdistysten aloitteesta, kun siellä haluttiin tällaista, kaupungin aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaa kertoo.
Sanalle pitäjää ei ole lainsäädännöllistä perustaa. Se on Suomessa jo pitkään käytössä ollut sana, jota on viime aikoihin asti käytetty tarkoittamaan maaseutumaisen kunnan aluetta.
Nykyisin sanaa pitäjä suositellaan tarkoittamaan toiseen kuntaan liitetyn entisen maaseutumaisen kunnan aluetta.
Ja juuri tästähän näissä Joensuun liitoskunnissa on kyse.
– Haluttiin vakiintuva termi näille alueille, kun käytössä oli kaikenlaisia juuri tuo liitoskunta-nimitys mukaan lukien, Koskeli-Ratamaa sanoo.
Mörkö vai ei?
Suhtautumisessa pitäjä-nimitykseen ja pitäjäkyltteihin esiintyy ihmisten keskuudessa vaihtelua ääripäästä aivan toiseen. Joensuu on voitu kokea paikoin mörkönäkin, ja aiemmin Enossa kuntaliitos toi näkyvästi esiin kotiseutuhenkisyyttä esimerkiksi kantatie 73 varrella, kun entiselle kunnan rajalle ripustettiin diskopallo musiikkikappaleeseen Enon disco viitaten ja tielle maalattiin isoilla valkoisilla kirjaimilla ENO.
Enolainen Sanna-Kaisa Rautiainen, 40, on iloinen siitä, että pitäjäkyltit tulivat entisen kunnan rajoille.
Kunnista pitäjiksi
Kiihtelysvaara ja Tuupovaara liitettiin Joensuuhun vuonna 2005.
Eno ja Pyhäselkä liitettiin Joensuuhun vuonna 2009.
Joensuussa pitäjä-nimityksen käyttöönotosta päätettiin osallisuus- ja vetovoimalautakunnassa toukokuussa 2022.
Ajatus Joensuun pitäjäkylteistä tuli kyläyhdistyksiltä.
Joensuun pitäjäkyltit laitettiin paikoilleen marraskuussa 2023.
– Minusta se on tosi hyvä juttu. Nostalginen olo tulee, kun ajaa Joensuusta Enoon päin ja tulee kyltin kohdalle. Että Enon kuntakin on joskus ollut! Ensin luulin, että se on jotakin pilaa, kun on ollut niitä maalauksiakin tien pinnassa, mutta nehän ovatkin virallisia kylttejä.
Rautiainen ei ole asunut kovin monta vuotta Louhiojalla, eikä hänellä ole juurikaan muistoja Enon kunnan ajalta.
– Lapsena asuin Uimaharjussa mutta olin silloin niin pieni. Palveluja karsitaan aina, mutta en ajattele kylttiasiaa niin. Palvelut palveluina ja kyltit kyltteinä, Rautiainen sanoo.
Voimakasta palautetta
Tuupovaarasta on tullut pitäjäkylteistä voimakasta palautetta.
– Mitä niillä kylteillä tekee, kun kaikki viedään? Ei ole peruspalveluita, ei tänne kukaan tule töihin, tuupovaaralainen järjestöaktiivi Marja Nevalainen puhisee.
Hän on huolissaan kaupungin uutisista lakkauttaa päiväkoti ja alakoulu.
Enolaisille tärkeää majavavaakunaa ei näy enää Joensuun kaupungin kyltin alla olevassa pitäjäkyltissä.
Kiihtelyksen kyläyhdistyksessä on pitäjäkyltteihin oltu tyytyväisiä.
– Mehän teimme kylteistä aloitteen ja olemme niistä erittäin kiitollisia, puheenjohtaja Eevi Väistö iloitsee.
Siihen, ovatko asiat Kiihtelysvaarassa parantuneet vai huonontuneet, ei Väistö ota suoraa kantaa.
– Ei voi sanoa, miten asiat olisivat, jos Kiihtelysvaara olisi yhä itsenäinen kunta. Sitä ei voi tietää. Tiedämme vain sen, miten asiat ovat.
Hänen mukaansa kuitenkin myös liitosta aikoinaan vastustaneiden joukossa on sellaisia, jotka ovat olleet siihen tyytyväisiä.