play

Kompostia kannattaa herätellä ja sekoittaa

Biojätteet kompostoituvat mullaksi.

Biojätteet kompostoituvat mullaksi. Kuva: Mikko Makkonen

Suvi Palosaari

Kevään lämpö on alkanut sulatella jätekompostoreita. Jos jostakin syystä oma kompostori on vielä jäässä, sitä voi sulatella laittamalla sisälle kuumaa vettä sisältävän kanisterin tai kuumia kiviä. Niitä tulisi vaihtaa kerran vuorokaudessa. Vettä ei pidä kaataa suoraan kompostoriin, koska se tekee kompostista liian vetisen.

Sulamista vauhdittaa myös, jos kompostorin kannen jättää aurinkoisena päivänä auki. Vain hieman kohmeista kompostia kannattaa hieman sekoittaa, peittää ohuella kerroksella seosainetta ja antaa kompostoitua vähän aikaa ennen kuin tyhjentää sitä.

Myös kompostorin ilmastointiaukot kannattaa säätää suuremmalle talven jälkeen. Täyden kompostin sulettua kannattaa osa massasta siirtää jälkikompostoitumaan. Kompostoria ei kannata tyhjentää ihan kokonaan.

Jälkikompostoinnin tarve ja kesto riippuu käyttötarkoituksesta. Tuore kompostimassaa on lannoitteena hyvin vahvaa. Sitäkin voi käyttää pensailla katteena muutaman sentin kerroksena. Muutaman kuukauden jälkikompostoitua, puolikypsää kompostia voi käyttää paksummin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tähän aikaan vuodesta kannattaa myös kurkistaa puutarhakompostoriin. Sekoittaminen on tärkeää tasaisen kompostoitumisen edistämiseksi, koska reunoilla oleva massa ei kompostoidu samaan tahtiin.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta