play

Pääkirjoitus: Äänestyksestä on tehty helppoa

Suvi Palosaari

Presidentinvaalit käydään nyt huomattavasti erilaisessa ajassa kuin edellisen kerran. Kenties valtakunnantason poliittisten päätösten näkyminen meidän tavallisten kansalaisten arjessa on saanut meidät myös kiinnostumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Ainakin vaalien ensimmäisellä äänestyskierroksella aiempaa useammat käyttivät äänioikeuttaan. Toivottavasti myös seuraavalla kierroksella ääniä annetaan ahkerasti, jotta lopputulos on aito kansan valinta.

Ennakkoäänestys antaa joustoa äänestämiseen ja sen avulla äänestäminen on tehty helpoksi. Kukin äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoon äänensä voi antaa useissa paikoissa: Kontiolahdella kirkonkylällä kunnanvirastossa, Lehmon kirjastossa ja kiertävässä vaaliautossa, joka pysähtyy Selkiellä, Mönnissä, Jakokoskella, Romppalassa ja Varparannalla.

Joensuun kantakaupungissa äänensä voi käydä antamassa useammalla julkisella paikalla, kuten pääkirjastossa tai vaikkapa K-citymarket Pilkossa tai Prismassa. Myös Enon palvelupisteellä, Uimaharjun kirjaston aulassa ja Ukkolan kylätalolla on mahdollisuus äänestää ja kirjastoauto toimii liikkuvana äänestyspaikkana.

On huolestuttavaa, että osa ihmisistä ei äänestä. Tällöin mahdollisesti koetaan, että omalla äänellä ei voi vaikuttaa lopputulokseen. Yksi syy olla äänestämättä voi olla sekin, että koetaan asia kaukaiseksi ja luotetaan siihen, että suurin osa joka tapauksessa äänestää. Jos kaikki ajattelisivat, että kun muut hoitavat homman, voi itse passivoitua, laskisi äänestäjien määrä dramaattisesti ja lopputuloskin voisi olla aivan toisenlainen kuin isommalla äänestäjäkunnalla. Demokratiaan tähtäävä toiminta ei voi olla vain harvojen tehtävä, vaan se on meidän kaikkien vastuulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta