play

Velkaneuvonnasta apua talousahdinkoon

Jani Oksman (vas.), Riikka Kurki ja Reima Laakkonen auttavat, kun talous sakkaa.

Jani Oksman (vas.), Riikka Kurki ja Reima Laakkonen auttavat, kun talous sakkaa. Kuva: Pia Paananen

Pia Paananen

Kun rahat eivät meinaa riittää tavalliseen elämiseen. Kun joutuu ottamaan velkaa velan maksamiseen. Kun kuukaudesta toiseen joutuu miettimään, miten selviää menoista ja se satasen yllätyslasku kaataa talouden. Nämä kaikki ovat syitä ja tilanteita, jolloin olisi tarpeen hakeutua velkaneuvonnan piiriin.

Maksutonta ja luottamuksellista velkaneuvontaa tarjoavat Talous- ja velkaneuvonnan Joensuun toimipisteessä velkaneuvojat Riikka Kurki, Reima Laakkonen, Jani Oksman ja Timo Laukkanen. Reima Laakkonen tiivistää, että sinällään taloudenpito on yksinkertaista matematiikkaa.

– Katsotaan tulot ja menot. Jos tulot eivät riitä, Velkaneuvojat tietävät, että säästäminen ja sopeuttaminen eivät aina onnistu. Asioita ja palveluita hankitaan tunteella ja talousarviot tehdään liian optimistisiksi. Näihin tilanteisiin velkajärjestelyt tuovat järjestyksen, jota ihminen on itsekin kaivannut.

Chatissa ja puhelimitse

Joensuun talous- ja velkaneuvonnan velkaneuvojat tietävät, että vaikeissa taloudellisissa tilanteissa sinnitellään kohtuuttoman kauan ja apua lähdetään hakemaan vasta kun tilanne on mahdoton.

– Siinä on taustalla ennakkoluuloja ja vääriä uskomuksia. Ulosottoon ei saa joutua, ja jos joutuu, ulosottoon menee sitten kaikki, Laakkonen kertoo.

Asenteissa on viime vuosina ollut pientä liudentumista, ja tieto Talous- ja velkaneuvonnasta voi tulla ongelmien keskelle monelta suunnalta. Yhä useammin velkaongelmaisen omaiset, lainoittaneet pankit, ulosottomies, Takuusäätiö ja sosiaalitoimi ohjaavat ihmisiä velkaneuvonnan palveluiden pariin. Viimeistään korona-aikana ihmiset ovat ottaneet chatin, puhelut ja etäyhteydet myös velkaneuvonnan välineiksi. Fyysisiä käyntejä Joensuun Torikadun toimistossa on harvoin.

Joensuun velkaneuvontaan päätyy noin 350 uutta asiakasta vuositasolla, ja velkaneuvojat tietävät, että ensimmäinen yhteydenotto on vaikein.

– Ensikertalainen on hämillään, paineistunut ja moni kertoo, että velkaneuvoja on ensimmäinen ihminen, jolle hän kertoo taloudellisesta ahdingostaan, Riikka Kurki kertoo.

Matalan kynnyksen palveluna keväällä 2021 aloittaneesta Talous-neuvolasta voi saada apua pienten tai suurten talouskysymysten kanssa.

– Ratkaisuja etsitään yhdessä talous- ja velkaneuvojan, ulosoton asiantuntijan sekä sosiaaliohjaajan kanssa. Heiltä voi saada parhaat henkilökohtaiset vinkit asioiden hoitoon.

Velkajärjestelyyn

Käytännössä velkaneuvojien työ on yksityishenkilön velkajärjestelyhakemuksen kokoamista, eli neuvonnan piiriin tullaan niin myöhään, etteivät kevyemmät ratkaisut enää riitä. Velkaneuvonnassa tiedetään, että noin puoli vuotta yhteydenotosta velkajärjestelyyn päätymiseen on realistinen aika-arvio siitä, kuinka kauan asiakas on talous- ja velkaneuvonnan piirissä ennen siirtymistä velkajärjestelyyn.

– Jollain voi mennä nopeammin, jollain hitaammin, velkojen määrän ja aina tapauksen mukaan, Jani Oksman selvittää.

Velkajärjestely ja ulosoton kanssa tehtävä yhteistyö on talousongelmien jälkeen monelle tarpeellinen välivaihe, joka vähentää huolta, rauhoittaa sekä voi jopa selkeyttää taloustilannetta, ja uusi toiveikkaampi elämä voi jatkua.

Taustalla monta tarinaa

Syitä talousahdinkoon on paljon. Ihmisten elämäntilanteet voivat erilaisten olosuhdemuutosten myötä harkinnasta ja vastuullisesta taloudenpidosta huolimatta tulla mahdottomaksi.

– Työttömyys, sairaus, avioero, joku muu aivan ennakoimaton olosuhdemuutos, velkaneuvojat listaavat syitä, jotka altistavat talousvaikeuksille. Rahoittajillakin on oma vastuunsa, nykyinen helppo luotonsaanti vaikeuttaa tilannetta. Siinä kun takavuosikymmeninä ihmisillä oli muutama laina, joiden kanssa elämästä selvisi, niin nyt 10– 20 nettiluottoa on arkipäivää. Silloin velanmaksuun käytettävissä olevan rahan ja saatujen luottojen sovittelu on vaikeaa.

– Positiivinen luottorekisteri, josta selviää luotonhakijan kokonaisvelkatilanne, ehkä lisää rahoittajan vastuuta. Nythän velkamäärän ilmoittaminen jää hakijan vastuulle, Riikka Kurki kertoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta