Kaikki presidenttiehdokkaat ovat vähintäänkin puhuneet Itä-Suomen puolesta
Presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Kotimaan ennakkoäänestys on 17.–23.1. Jos kukaan ehdokkaista ei ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä toinen vaali sunnuntaina 11. helmikuuta.
PunaMusta Paikallismediat oy:öön kuuluva Parikkalan-Rautjärven Sanomat kysyi kaikilta yhdeksältä ehdokkaalta kolme Itä-Suomi-aiheista kysymystä. Yhdeksästä presidenttiehdokkaasta kyselyyn vastasi seitsemän. Vastaamatta jättivät Jussi Halla-Aho ja Olli Rehn.
Kysymykset presidenttiehdokkaille
1) Mitä olette tehnyt tähänastisella urallanne Itä-Suomen hyväksi ja kuinka tukisitte Itä-Suomen kehittymistä tasavallan presidenttinä?
2) Millaisessa tilanteessa itäraja voitaisiin näkemyksenne mukaan avata? Entä kuinka korkea tai matala kynnys Teillä olisi rajan uudelleen sulkemiseen? Millä keinoin puuttuisitte presidenttinä tähän noidankehämaiseen auki-kiinni-vuorotteluun?
3) Mitkä ovat kolme tärkeintä arvoa, jotka edellä johtaisitte maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa?
Sari Essayah (kd.)
Sari Essayah Kuva: Anu Saarelainen
1) Olen Savo-Karjalan kansanedustaja ja alueen ainut ministeri ja toiminut myös meppinä Euroopan parlamentissa. Näissä tehtävissä olen toiminut Itä-Suomen edun puolesta ja presidenttinä korostaisin, että Itä-Suomen elinvoima on koko Suomen kannalta keskeinen turvallisuuspoliittinen asia.
2) Istun presidentin johdolla kokoontuvassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, jossa myös rajaturvallisuusasioita käsitellään. Niin kauan kuin Venäjä jatkaa hybridihyökkäystä, raja pysyy kiinni. Rajaan liittyvä lainsäädäntö ja sen kehittäminen kuuluu hallituksen toimivaltaan, ja presidentti voi kannustaa muun muassa erilaisten toimenpiteiden ja rajamenettelylain keinojen asianmukaiseen toimeenpanoon.
3) Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan päämääränä on turvata maamme itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus sekä taata suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi. Arvot, jotka siinä tehtävässä korostuvat ovat vapaus, vastuullisuus ja realismi.
Alexander Stubb (kok.)
Alexander Stubb Kuva: Aaro Virolainen
1) Itä- ja Pohjois-Suomi ovat strategisesti ajateltuna yksi lännen tärkeimmistä alueista. Nato-jäsenyys tulee luomaan mahdollisuuksia myös Itä-Suomelle. Ne pitää vain löytää. Mahdollisuudet voivat liittyä esimerkiksi infrastruktuuriin, puolustusteollisuuteen tai turvallisuusteollisuuteen ylipäänsä.
2) Tässä on jatkuva tasapainoilu kansainvälisen oikeuden ja kansallisen turvallisuuden välillä, ja se on hyvin löydetty. Meillä oli samantyylinen tilanne 2015–16 Raja-Joosepissa, kun Venäjä häikäilemättömästi käytti ihmisiä hyväksi. Nythän meillä on lainsäädäntö, jonka kautta pystytään sulkemaan ja avaamaan rajat muutamassa tunnissa. Toiminnot, joita hallitus on yhdessä presidentin kanssa tehnyt, ovat olleet hyviä, oikeasuuntaisia ja jämäkkiä.
3) Haluaisin rakentaa avointa, kansainvälistä ja turvallista Suomea, joka perustuu vapauteen, turvallisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Näiden arvojen toteuttamista tavoittelen työssäni ja elämässäni.
Li Andersson (vas.)
Li Andersson Kuva: Kari Kauppinen
1) Ollessani opetusministerinä lisättiin englanninkielisiä ammatillisen koulutuksen tutkintoja Itä-Suomeen ja päätettiin myös erillisestä Itä-Suomi-paketista ja osoitettiin toimenpiteille hallituksen toimesta rahoitusta.
2) Ymmärrän ihmisten huolen ja tilanne on otettava vakavasti. Suomella on oikeus ja velvollisuus valvoja rajojaan. Ei ole kestävää pitää koko itärajaa kiinni kovin pitkään. Presidenttinä kävisin keskustelua kestävästä ratkaisusta valtioneuvoston kanssa. Olemme varautuneet hybridivaikuttamiseen hyvin. Tärkeää on pitää pää kylmänä ja luottaa suomalaisten viranomaisten varautumiseen sekä kykyyn taata turvallisuus kansainväliseen oikeuteen perustuen.
3) Tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja kestävyys. Nämä pätevät niin kansallisesti hyvinvointivaltion puolustamisessa, tasa-arvon kasvattamisessa ja köyhyyden vähentämisessä kuin kansainvälisesti ihmisoikeuksien johdonmukaisessa puolustamisessa, ilmastokriisin ratkaisemisessa ja rauhan edistämisessäkin.
Jutta Urpilainen (sd.)
Jutta Urpilainen Kuva: Minna Raitavuo
1) Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisestä hyötyy koko Suomi. Alueiden erilaiset ominaispiirteet on otettava huomioon lainsäädäntötyössä. Tasavallan presidenttinä haluan pitää esillä, että Itä-Suomen kehitys ja elinvoima on myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Itä-Suomen asia on koko maan asia. Viime vaalikaudella valtiosihteerityöryhmä valmisteli Itä-Suomi-vision, jonka pohjalta olisi mahdollista luoda kokonaisvaltainen Itä-Suomi-strategia.
2) Rajan avaamista koskevat päätökset pitää tehdä perustuen viranomaisarvioon siitä, jatkuuko Venäjän hybridioperaatio ja täyttyvätkö rajavartiolain kriteerit rajasulun jatkamiselle. Päätökset rajan avaamisesta tai sulkemisesta tekee hallitus. Hallitus valmistelee tällä hetkellä rajamenettelyä, joka mahdollistaa turvapaikkahakemusten käsittelyn rajan läheisyydessä nopealla aikataululla.
3) Tärkein arvoni on oikeudenmukaisuus. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa se tarkoittaa kansainvälisen oikeuden kunnioittamisen vaatimista kaikilta valtioilta. Se on Suomen etu. Muut arvot ovat ihmisoikeuksia kunnioittava demokratia ja kestävä kehitys.
Mika Aaltola (valitsijayhdistys)
Mika Aaltola Kuva: Anu Saarelainen
1) Olen puhunut kestävästä Itä-Suomen ja Lapin kuntoon laittamisesta ja elinvoimaisuuden puolesta. Yksi tapa satsata näihin on laskea energian hintaa näillä alueilla ja houkutella investointeja. Myös infrastruktuurin kehittäminen ja puhtaampi energia ovat sopivia ratkaisuja puolustusratkaisujen lisäksi.
2) Itäraja on pidettävä kiinni ja maastoraja hallinnassa. Puolustusmenoja nostettava, huoltovarmuutta aktivoitettava. On tilkittävä harmaata aluetta, muun muassa Venäjäsidonnainen maaomistus takavarikoitava koko itärajan pituudesta ja saaristosta, kaksoiskansalaisuus laitettava remonttiin ja Ahvenanmaan konsulaatti suljettava.
3) Katson olevani Pohjoismaisen hyvinvointivaltion puolesta, jossa heikommassa asemassa olevia ja vähemmistöjä kannustetaan ja puolustetaan, jossa kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja jossa tulevaisuuden sukupolvien Suomelle ei viitata kintaalla. Valtio-johdon tehtävä on turvata maamme keskeiset periaatteet, kuten oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja koulutus sekä yhteiskuntarauha.
Pekka Haavisto (valitsijayhdistys)
Pekka Haavisto Kuva: Juha Inkinen
1) Ympäristöministerinä 1995–1999 laajensimme Kolin kansallispuiston suojelua, mikä on tuonut lisää työpaikkoja ja matkailua alueelle. Ulkoministerinä olin tekemässä Venäjän viisumipäätöksiä sekä päätöstä raja-aidan rakentamisesta. Itä-Suomen elinvoimaisuuden säilyttäminen on myös turvallisuuskysymys. Panostuksia tarvitaan myös matkailuun sekä yliopistoihin ja tutkimukseen. Presidenttinä veisin viestiä myös Naton rajaseutujen erityiskysymyksistä sekä pitäisin esillä alueen investointipotentiaalia.
2) Raja voidaan avata, kun Venäjä päättää hybridioperaationsa Suomea kohtaan. Presidenttinä edistäisin kansainvälistä keskustelua sopimusten muuttamisesta, niin että tällaiset tilanteet otetaan huomioon.
3) Rauha, ympäristö ja ihmisoikeudet. Jokaisen sukupolven tulee voida rakentaa elämäänsä ja kotiseutuaan rauhan oloissa sekä puhtaassa ja ihmisarvoa kunnioittavassa ympäristössä.
Harry Harkimo (liik.)
Harry Harkimo Kuva: Petra Mustonen
1) Itä-Suomi on tärkeä pitää asuttuna, koska meillä on pitkä raja Venäjälle. Itä-Suomeen voitaisi perustaa erityistalousalue vihreään siirtymään. Näen, että tulevaisuudessa, kun Venäjän kanssa aletaan tekemään kauppaa, Itä-Suomessa on suuret mahdollisuudet, sillä Venäjälle ei kukaan enää halua varastoja tai tuotantolaitoksia. Ne voitaisi sijoittaa Itä-Suomeen. Tämä tietysti vasta sen jälkeen, kun olemme solmineet uudestaan diplomaattisuhteet Venäjän kanssa.
2) Sen jälkeen, kun Venäjän rajavartiolaitoksen päällikkö pystyy vakuuttamaan ettei hybridivaikuttamista enää tapahdu, voidaan rajat jälleen avata.
3) Rauha, turvallisuus ja rehellisyys.