Veteraaneista viimeiset
Suomessa on jäljellä vajaat 2 000 sotaveteraania. Heidän keski-ikänsä on yli 99 vuotta. 98-vuotias Sauli Lytsy on Kontiolahden viimeinen rintamalla ollut veteraani. Lytsyn osalta sota jäi lyhyeksi, hän ehti rintamalle aivan jatkosodan loppuvaiheessa.
– Jatkosodan lopulla menin vuonna 1944. Olin 18-vuotias ja ensin asevelvollisena. Sitten veivät rintamalle, mutta onneksi sota loppui, eikä ehditty sen kummemmin taisteluihin, Lytsy muistelee.
Lytsy palveli tykistössä lähettinä. Asepalvelus jatkui vielä sodan päätyttyä. Rintamalle lähteminen ei nuoren miehen mieltä silloin juuri huolettanut.
– Oltiin nuoria ja meitä oli monta siinä. Sitä vaan porukassa meni, eikä se tuntunut sen kummemmalta. Valmiina oltiin taisteluun, mutta ei onneksi sitten tullut sen kummempaa.
Sota-aikoja Lytsy luonnehtii varsin erikoisiksi ajoiksi, mutta suurta puutetta hän ei muista perheessään kärsityn.
– Nälkää ei minun kuitenkaan tarvinnut nähdä. Leipää ainakin oli jos ei muuta. Oli muitakin tärkeitä asioita silloin, syöminen oli vaan että elossa pysyi, hän tuumii.
Ikätoverit vähissä
Sauli Lytsy on kotoisin Karjalan Suistamosta, Sarka-nimisestä kylästä. Suistamolaisia siirtolaisia sijoitettiin sodan jälkeen Kontiolahdelle, jonne myös Lytsy ja hänen sisaruksensa päätyivät.
– Meitä oli kolme veljestä ja kaksi siskoa. Kaikki veljekset asuttiin vierekkäin Romontien varressa. Naimisiin menin, lapsia syntyi kaksi ja maata viljelin.
Nykyisin Lytsy asuu Kontiolahden kirkonkylällä rivitalossa.
– Olen saanut pysyä perusterveenä. Tuttavia oli aikoinaan paljon, mutta nykyisin ei ikätovereita enää näy, kun sata vuotta lähenee.
Nykyisestä maailmantilanteesta ja Ukrainan sodasta Lytsy ei ole enemmälti huolissaan.
– En minä usko, että Suomi siihen sotkeutuu. Ainakaan toivottavasti ei, Lytsy pohtii.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Faina Kukkonen oli 11-vuotias aloittaessaan ilmavalvontatehtävissä. Kuva: Kati Honkanen
Isänmaan puolesta
Viime lauantaina vietettiin kansallista veteraanipäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Tämän vuoden veteraanipäivän teemana oli veteraanien perinnön säilyminen ja sen tunnettuuden turvaaminen.
Sotaveteraaneja on Kontiolahdella kaksi, Sauli Lytsyn lisäksi 92-vuotias Faina Kukkonen. Myös hän on lähtöisin Suistamosta, melkein Lytsyn naapurista.
– Minun kotitalostani näki Fainan kotitalon, kun molemmat talot olivat mäellä, Lytsy muistelee.
Faina Kukkonen toimi jatkosodan aikana pikkulottana ilmavalvontatehtävissä. Ilmavalvontatorni oli Kukkosen kotitalon navetan katolla.
– Olin 11-vuotias, kun aloitin. Olihan se mielenkiintoista ja jännittävääkin. Mutta kun mieliala oli niin isänmaan puolesta, niin sitä oli valmis tekemään kaikkensa, Kukkonen sanoo.
Faina Kukkoselle myönnettiin tänä vuonna Suomen Sotaveteraaniliiton mitali.