play

Poliittiset lakot vaikuttavat liikenteeseen ja kauppojen toimintaan - lakkovaikutus ulottuu myös Pielisjokiseudun jakeluun

Lakko vaikuttaa myös Joensuun seudun joukkoliikenteeseen. Arkistokuva.

Lakko vaikuttaa myös Joensuun seudun joukkoliikenteeseen. Arkistokuva.

Susanna Lehikoinen-Eriksson

13 Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n alaista ammattiliittoa on ilmoittanut poliittisesta lakosta tämän viikon torstaina ja perjantaina 1.–2. helmikuuta. Lakko vaikuttaa muun muassa Postin lähetysten kulkuun ja näin ollen paperisen Pielisjokiseudunkin saapumiseen osalle tilaajista.

Varhaisjakelun piirissä olevien asiakkaiden lehdet jaetaan torstaina normaalisti, kun taas perusjakelun piirissä olevat saavat lehden näillä näkymin ensi maanantaina. Tilaajat voivat halutessaan hakea Pielisjokiseutunsa toimituksesta torstaina 1. helmikuuta. Lehden toimisto on tilanteen vuoksi poikkeuksellisesti avoinna myös perjantaina 2. helmikuuta. Pielisjokiseudun verkkolehti ja näköislehti toimivat normaalisti lakosta huolimatta. Nämä ovat lehden tilaajien käytössä.

Ammattiliitot vastustavat poliittisella lakolla Suomen hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämään kohdistuvia heikennyksiä. Lakon ulkopuolelle on rajattu henkeen, terveyteen, omaisuuteen sekä yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin liittyvät työ ja hätätyö.

Äänestämään pääsee

Torstaina lakko voi vaikuttaa muun muassa S-ryhmän myymälöiden ja liikenneasemien, K-kauppojen toimintaan. Lakkokohteina ovat myös Lidlit, Tokmannit, osuuskauppojen pankki- ja parturi-kampaamopalvelut, S-ryhmän hotellit ja ravintolat sekä Sokotelin ja Scandicin hotellit sekä niiden yhteydessä toimivat ravintolat.

Petteri Huovinen Keskolta ja Petri Vähä PKO:lta ovat kommentoineet Karjalaiselle, että lakon vaikutuksia on vaikea ennakoida etukäteen ennen lakon alkamista.

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys on keskiviikosta tiistaihin 3. tammikuuta–6. helmikuuta. Palvelualojen ammattiliitto PAM:in verkkosivujen mukaan kaupallisten tilojen yhteyteen suunnitellut presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikat voivat toimia lakkojen aikana normaalisti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jätehuoltoyhtiö Puhas oy:n alueella jäteastian tyhjennys voi siirtyä päivällä tai kahdella.

Torstain ja perjantain lakkokohteiden listoilta löytyvät Stora Enso oyj:n Enocellin tehdas ja Uimaharjun saha sekä Uimaharjussa Fin-Terpuu oy, Mantsinen Group Ltd oy sekä Saimaan Eristys oy. Lakko koskee myös Medisize oy:n Ensolantien ja Lammintien yksiköitä sekä Lehmossa sijaitsevan Caverion Suomi oy:n Joensuun toimipistettä.

Liikenne pysähtyy

Perjantaiksi ilmoitettu linja-autohenkilökuntaa koskeva lakko tarkoittaa, että useimmat julkisen liikenteen vuorot jäävät ajamatta Joensuun, Kontiolahden ja Liperin alueilla. Lakko vaikuttaa myös ely-keskuksen Waltti-liikenteeseen.

Kaukoliikenteen osalta Matkahuollon ja OnniBusin vuoroissa on puutteita perjantaina eivätkä VR:n kaukojunat Pohjois-Suomen yöjunia lukuun ottamatta liiku. Lentoliikenne pysähtyy myös Joensuun lentoasemalta. Yhtiöt korvaavat rahallisesti tai hyvityskoodilla lakon vuoksi peruuntuneen matkan. Tarkemmat tiedot ja ohjeet korvausperiaatteista ja käytännöistä löytyvät yritysten verkkosivuilta.

Sen sijaan Matkahuollon pakettien kulkuun lakolla ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia, kun taas DB Schencer ja Posti ennakoivat, että niiden kuljetuksissa voi esiintyä viiveitä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta