play

Nimensä mukaisesti enolainen taksi

Sanna Martikainen pitää autolla ajamisesta. Yrittäjänä hän pääsee kuljettamaan sekä taksia että limusiinia.

Sanna Martikainen pitää autolla ajamisesta. Yrittäjänä hän pääsee kuljettamaan sekä taksia että limusiinia. Kuva: Satu Niskanen

Satu Niskanen

Hutikan taksi on ollut helmikuusta alkaen Enolainen oy. Taksiyrittäjänä toimii nyt Sanna Martikainen, joka tuli asiakkaille tutuksi jo aiemmin, kun hän tuuraili vakituista kuljettajaa.

– Yritys tuli myyntiin syksyllä. Asiakkaat alkoivat ehdotella, että miksi et osta tästä itsellesi taksia. Siitä jäi ajatus kytemään, ja lokakuussa päätin, että minähän ostan.

Enossa jo 13 vuotta asunut Martikainen, 38, on kotoisin Tohmajärveltä. Aiemmin hän kuljetti linja-autoa Samimatkoilla, ja kertoo ehtineensä kokeilla kaikenlaisia töitä metsurintyöstä ravintola-alaan.

Maisematoimisto

Parhaita puolia taksiyrittäjän työssä ovat Sanna Martikaisen mukaan asiakkaat. Mieluista ovat myös vaihtuvat maisemat.

– Linja-autohommissakin olen aina sanonut, että se on kuin maisematoimisto, hän toteaa.

Aiemmassa työssään hän kertoo kaivanneensa enemmän vastuuta.

– Otin nyt sitä lisää kertarysäyksellä. Periaatteessa tässä joutuu koko ajan haastamaan itseään ja opettelemaan uutta. Yrittäjänä olemisessa tykkään siitä, että saa olla oman itsensä herra.

Taksikyytien lisäksi yritys tarjoaa limusiinipalveluita. Tilausajoperiaatteella toimivaa limusiinia kysytään esimerkiksi polttareihin, häihin ja syntymäpäiville. Hutikan taksia aiemmin ajanut Hannu Piiroinen tuuraa nyt puolestaan tarvittaessa taksin ratissa, joten Martikainen ennättää hyvin mukaan kesää kohti vilkastuvaan limusiinikauteen.

Enolainen taksi

Yrityksen nimeä Martikainen pallotteli parhaan ystävänsä Sami Nevalaisen kanssa. Lopulta valinta oli hänelle kuitenkin helppo.

– Tämä on enolainen taksi ja halusin pitää sen enolaisena. Sitten tajusin, että siinähän se nimi on.

Yrityksen logon on suunnitellut Hanna-Marika Mutikainen, joka tekee työkseen tatuointeja. Logon väri on pinkki, joka on myös Martikaisen lempiväri.

Päiväsaikaan suurin osa taksin ajoista on Kela-kyytejä. Martikainen kertoo käyneensä edellisenä päivänä Kuopiossa kaksi kertaa. Vilkkaat päivät ovat kuitenkin tien päällä viihtyvän yrittäjän mieleen. Tulevalle kesälle hän toivoo paljon ajoja ja asiakaskohtaamisia.

– Kun illalla ajaa auton parkkiin ja ajattelee seuraavaa päivää, niin odottaa juuri sitä, että pääsee tarattelemaan asiakkaitten kanssa. Olen aina ollut asiakaspalvelija.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta