play

Kolumni: Syrjintä on monelle yhä arkipäivää eikä sitä pidä hyväksyä

Pasi Huttunen

Kontiolahdella ei hiljattain K-marketissa myyty romanille energiajuomaa. Myyjän mukaan kauppias oli linjannut, että romaneille ei myydä. Tapaus on suorastaan oppikirjaesimerkki syrjinnästä. Syrjintä on laitonta ja tietysti muutenkin perustavanlaatuisesti väärin.

Asiasta sosiaaliseen mediaan ladattu video räjäytti keskustelun käyntiin. Masentavan paljon oli kauppiaan toimintaa puolustelevaa kommentointia, jonka mukaan ”tämän porukan” kanssa on ollut ”ennenkin ongelmia”. Monelle ei yksinkertaisesti ole selvää, että kokonaista väestöryhmää ei voi syrjiä vaikka joku yksilö jossain olisikin joskus tehnyt jotain. Muutkin kuin videon lataaja ovat kertoneet samassa kaupassa kohtaamastaan syrjinnästä.

Videon lataaja mainitsee vielä erikseen keskustelussa, että vieressä sijaitsevassa toisessa kaupassa on ”ihana henkilökunta”. Kylällä siis onneksi osataan myös olla syrjimättä.

K-kauppa poisti sivunsa sosiaalisesta mediasta ja myöhemmin kauppias kommentoi, että tilanteessa toimittiin väärin ja pyysi anteeksi. Hänen mukaansa väitteet siitä, että romaneille ei myydä eivät pidä paikkaansa. Olipa miten oli, on lupa vaatia, että jatkossa K-marketissa ollaan asian kanssa entistä tarkempia eikä ketään syrjitä. Eivätkös K-marketit ole kaiken kukkuraksi niitä ”kiusaamisvapaita vyöhykkeitä”?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

On suunnattoman surullista, että tällaista edelleen tapahtuu. Romanien kohtaama syrjintä on arkipäivää ja eletään sentään vuotta 2024. Kuten yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta kommentoitiin, kyse on laaja-alaisesta rakenteellisesta syrjinnästä, jota erityisesti romaniväestö kohtaa.

Eikö mitään ole opittu? Kontiolahdella rasismi on nostanut rumaa päätään aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2009 Kontioniemessä silloin vastaanottokeskusta pitänyt Suomen Punainen Risti ja Kontioniemen kyläyhdistys tekivät keskinäisen sopimuksen, jonka mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita suositellaan pysymään poissa muun muassa kunnan yleiseltä jalkapallokentältä. Kantaväestöllä olisi ollut oikeus pyytää vastaanottokeskuksen asukkaita poistumaan kentältä.

Kontiolahden kunta irtisanoutui sopimuksesta heti ja totesi, ettei hyväksy sitä. Syntyneen kohun myötä myös SPR tiedotti pian, että tällaista sopimusta ei ole tehty. Silloinkin löytyi surullisen paljon väkeä puolustelemaan syrjintää.

Mikään rydmanilainen irtisanoutuminen ”rasismista sellaisena kuin se on klassisesti ymmärretty” ei riitä. Joensuun seudulla elää rasismi sitkeästi, mutta onneksi myös vahva siihen puuttumisen perinne.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta