play

Virkistysreitin toteutus sai talkoista tuulta alleen Uimaharjussa

Uimaharjulainen Kati Valtonen (vas.) ja Lahdesta asti saapunut Minna Rummukainen raivaustöiden parissa.

Uimaharjulainen Kati Valtonen (vas.) ja Lahdesta asti saapunut Minna Rummukainen raivaustöiden parissa. Kuva: Anni Hassinen

Anni Hassinen

Uimaharjun torilla kokoontui Uimaharjun Tuuma ja Toimi ry:n pyynnöstä yli kymmenen hengen porukka tavoitteenaan aloittaa Honkajoen virkistysreitin raivaaminen. Tuuma ja Toimi ry:n puheenjohtaja Minna Uotinen ja sihteeri Katja Kiiski olivat viime viikon lauantaina vastaanottamassa talkoolaisia, järjestämässä tehtävänjakoa sekä tarjoamassa talkoolaisille makkaroita ja kahvia.

– Tälle päivälle tuli riittävä määrä talkoolaisia, mikä yllätti positiivisesti, Kiiski kertoi.

Hän suunnitteli talkoiden tavoitteeksi raivata virkistysreitin varrella sekä joen rannassa olevaa puustoa niin, että jokea saataisiin paremmin näkyviin. Raivaustöiden rajoitteeksi osoittautui se, että kaupungin omistamaan maahan ei saanut koskea edes oksasaksilla omistajan metsäsertifikaatin sisältämien lakien tiukan tulkinnan johdosta. Tämä kattaa jopa yli puolet virkistysreitin alueesta. Muilta osin hankkeelle löytyy kaupungin lupa reitin tekemiseen ja raivaamiseen.

– Me ei sitä osuutta päästä raivaamaan ennen kuin vasta heinäkuun puolen välin jälkeen, mutta raivataan nyt muilta osin, Kiiski totesi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Raivauksen kohteeksi päätyivät myös alueella lahonneet vanhat linnunpöntöt.

Päätöstä odotetaan

Honkajoen virkistysreittihanke on saanut myönteisen päätöksen Joensuun Leader -yhdistykseltä, mutta ely-keskuksen päätöstä ei ole vielä saatu. Ennen ely-keskuksen päätöstä hankkeeseen liittyen ei tehdä rahallisia sitoumuksia. Tästä syystä talkootyöt olivat sopiva tapa edistää hankkeen toteutumista.

– Heti, kun saadaan elyltä virallinen päätös rahoituksesta, meillä on edessä kahden sillan tekeminen, Katja Kiiski kertoi hankkeen tulevaisuuden näkymistä.

Hanke tulee tarvitsemaan talkoolaisia sen päätökseen saattamiseksi, joten kaikki toivotetaan tervetulleiksi mukaan. Myös kaivinkoneen rooli reitin pohjan valmistelussa on avainasemassa. Hanke on voimassa tämän vuoden loppuun asti ja Kiiski uskoo, että se saadaan ripeään tahtiin suoritettua päätöksen saamisen sekä heinäkuun raivaustalkoiden ja kaivinkonetöiden alkamisen jälkeen. Toiveena hänellä on päästä pitämään virkistysreitin avajaiset viimeistään halloweenina lokakuun lopussa.

Arvoa paikallisille

Uimaharjulainen Kati Valtonen oli talkoilemassa hymyssä suin. Hän tunsi Tuuma ja Toimi ry:n jäsenet entuudestaan ja hänen miehensä oli mukana viemässä Honkajoen hanketta eteenpäin, jonka ansiosta hän päätyi itsekin osallistumaan talkoisiin.

– Ajattelin raivata risuja. Kun muut katkovat niitä tuolla, niin perässä mennään ja raivataan niitä pois polulta, Valtonen kuvasi päivän tehtäviään.

Valtonen on ollut hyvin perillä hankkeen etenemisestä puolisonsa kautta. Hänen mielestään on hyvä asia, että Honkajoen käyttöä on lähdetty edistämään, vaikka totesikin, että hanke olisi voitu toteuttaa paljon aiemminkin, jos toteuttajia olisi ollut.

– Hyvä, että omaa kylää virkistetään tällaisilla toimilla, mitä meillä on jo luonnossa, että tuodaan ne esille, Valtonen kertoi.

Hän uskoi myös, että virkistysreitti tulisi omaankin käyttöön koirien kanssa lenkkeillessä.

– Voisin seurata myös joen elämää. Siellä on nähty lintuja ja majavia, ja olisi mukava nähdä, mitä siellä elää.

Kokonaisuudessaan Valtonen piti reittiä virkistävänä ja kylää lähellä olevana luontopolkuna, missä myös lasten olisi kiva käydä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta