play

Kolumni: Aprillipilojen aika mediassa on ohi

Suvi Palosaari

Suvi Palosaari

Suvi Palosaari

Sanomalehdet ovat olleet vuosikymmeniä mukana aprillipäivän hassutteluissa. Monet lehdet ovat julkaisseet aprillipäivänä yhden uutisen, joka on aprillia eli täyttä humpuukia.

Lukijat sitten päivän lehteä lukiessaan etsivät, mikä on kyseisen vuoden aprillipila. Uutinen edetessään muuttuu niin surrealistiseksi, että lukija saattaa päätellä, ettei julkaistu juttu voi olla totta.

En tiedä, miten monet lehdet vielä julkaisevat aprillipiloja. Minusta niiden aika on ohi, useastakin syystä. Yksi on se, että vaikka aprillipila toimisi paperilehdessä, ei se toimi välttämättä verkkouutisten virrassa. Tällöin lukija ei välttämättä huomaa, että kyseessä on aprillipäivän julkaisu – ja juttu voi tulla vastaan eri kanavissa jaettuna aivan eri päivänä kuin pitäisi. Itsekin olen haksahtanut joskus aika-ansaan sosiaalisessa mediassa: joku oli jakanut jutun poikkeuksellisen kylmästä ja lumisesta säästä, ja tätä sitten alettiin kommenteissa päivitellä itse kukin. Kun linkatun uutisartikkelin aukaisi, paljastuikin, että juttu oli parin vuoden takainen.

Vaikka aprillijutun lopussa paljastettaisiin, että kyseessä onkin pilajuttu, ei tämäkään pelasta pilailua. Kaikki ihmiset eivät lue juttuja tarkkaan ja loppuun asti, joten tieto aprilliuutisesta voi jäädä lukijalta huomaamatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykyään hyväntahtoiselle aprillipilalle on eri nimityksiä. Vaikka pila onkin tarkoitettu hassutteluksi, on se uutismedian faktapohjaisten juttujen joukossa harhaanjohtavaa, väärää tietoa.

Onko aprillipilan julkaisu disinformaatiota eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa, vai misinformaatiota eli hyväntahtoista, tahatonta pelleilyä? Vaikka piloilla ei pyritä vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin tai toimintaan, levitessään eri kanavien kautta, etenkin väärinä ajankohtina, ne kuitenkin voivat näin tehdä. Aprillipila lehdessä julkaistuna ei myöskään ole tahaton virhe. Voidaan puhua myös trollauksesta, sillä aprillipilat voivat ärsyttää.

Aprillipilat uutismedian julkaisemina ovat omiaan heikentämään uskoa oikeisiin uutisiin.
Suvi Palosaari

Osuva synonyymi median aprillipilalle on valeuutinen. Aprillipilat uutismedian julkaisemina ovat omiaan heikentämään uskoa oikeisiin uutisiin. Lehtien julkaisemat aprillipilat olivat joskus viihdettä, mutta tämä kuuluu historiaan. Maailmassa käydään informaatiosotaa, jossa halutaan hämmentää ja sekoittaa faktoja ja saada ihmiset epäilemään totuutta. Tämän vuoksi uutismedioiden olisi syytä viimeistään nyt lopettaa aprillipilojen keksiminen ja omien perusperiaatteidensa jalkaan ampuminen.

Aprillipäivä meni jo yli kuukausi sitten, mutta niin meni myös aprilliin kuuluvien pilojen aikakausi.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta