play

Enon pääkallojen kaivuupaikka on selvitetty

Enon Nesterinsaari (keskellä) ilmasta nähtynä kesäkuussa 2019. Kalmistoniemen muinaisjäännösalue on merkitty kuvan etualaan punaisella soikiolla ja mantereella sijaitseva Enon kirkko on osoitettu nuolella. Kuvattu pohjoiseen.

Enon Nesterinsaari (keskellä) ilmasta nähtynä kesäkuussa 2019. Kalmistoniemen muinaisjäännösalue on merkitty kuvan etualaan punaisella soikiolla ja mantereella sijaitseva Enon kirkko on osoitettu nuolella. Kuvattu pohjoiseen. Kuva: Juha Ruohonenyliopiston arkeologi Juha Ruohonen kävi tarkastelemassa Enon Nesterinsaaren Kalmistoniemen hauta-aluetta vuonna 2019. Kuvattu luoteeseen. Kuva: J. Ruohonen

Suvi Palosaari

Pielisjokiseutu julkaisi 16. joulukuuta 2021 artikkelin Magnus Gustaf Retziuksen tutkimusretkestä Suomeen vuonna 1873. Antropologi Retziuksen retkikunta tutki suomalaista rotua, kulttuuria ja esineistöä, ja matkan aikana he keräsivät eri alueilta esineistöä, tarinoita ja suomalaisten jäänteitä. Kaikkiaan mukaan kaivettiin 70 suomalaispääkalloa, joista 55 toimitettiin Ruotsin Karoliiniseen instituuttiin. Niistä kaksi oli Enosta, kolme Rautalammilta, 10 Pielavedeltä ja 40 Pälkäneen rauniokirkon lattialautojen alta.