play

Pihla Rädyn ja Juuso Noropirtin mielestä Kontiolahden lukiossa parasta on yhteishenki, sopivan pituiset koulupäivät sekä opetuksen tahti ja taso

Kontiolahden lukion 1.-luokkalainen Pihla Räty ja 2.-luokkalainen Juuso Noropirtti kokevat, että Kontiolahdella jokainen hyväksytään sellaisena kuin on.

Kontiolahden lukion 1.-luokkalainen Pihla Räty ja 2.-luokkalainen Juuso Noropirtti kokevat, että Kontiolahdella jokainen hyväksytään sellaisena kuin on. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Susanna Lehikoinen-Eriksson

Kontiolahden lukion aula on arkiaamuna täynnä ensimmäisen tunnin alkua odottavia opiskelijoita ja heidän kanssaan ohikulkumatkalla juttelevaa henkilökuntaa. 2.-luokkalaisen Juuso Noropirtin mielestä on hyvä, että opettajat pysähtyvät välillä kysymään opiskelijoilta, miten heillä menee.

– Täällä opettajiin pystyy tutustumaan kunnolla ja huomaa, että oppilaiden asiat oikeasti kiinnostavat heitä. En tiedä, onko muualla näin paljon oppilaista välittävää henkilökuntaa, lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Pihla Räty puolestaan miettii.

Kaksikko kehuu lähes kilpaa, että jokainen hyväksytään lukiossa juuri sellaisena kuin on.

– Täällä on tosi hyvä ryhmähenki ja yhtenäinen porukka, Noropirtti tiivistää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lyhyemmät päivät

Noropirtti ja Räty hakeutuivat lukioon, kun ammattikoulusta ei löytynyt mieluista alaa. Eri lukioita pohtiessa Kontiolahti vei voiton muun muassa koulupäivien pituuden ansiosta.

– Meillä on koulua yhdeksästä kolmeen, Joensuussa koulu olisi alkanut aiemmin ja loppunut myöhemmin, Noropirtti avaa.

Opiskelijat kertovat, että opetuksessa edetään sopivan rauhalliseen tahtiin ja tehtäviä tehdään usein pienryhmissä. He kokevat, että pienet luokkakoot mahdollistavat yksilöllisen opetuksen ja tukiopetustakin saa tarvittaessa.

Kontiolahden lukiolaiset Juuso Noropirtti ja Pihla Räty pitävät Kontiolahden lukion tiloja avarina. Myös tämän lukuvuoden aikana uusitut sohvat saavat kiitosta.

Kontiolahden lukiolaiset Juuso Noropirtti ja Pihla Räty pitävät Kontiolahden lukion tiloja avarina. Myös tämän lukuvuoden aikana uusitut sohvat saavat kiitosta. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

– Joskus saattaa kuulla ennakkoluuloja, että tämä on vain joku pikkuinen peräkylän lukio, mutta täällä on oikeasti tosi laadukasta opetusta. Jos on sellainen ihminen, että jännittää uusia tilanteita tai suurta porukkaa, niin tämä on tosi hyvä vaihtoehto, Räty ajattelee.

Leirikoulu omaleimaisin

Opiskelijat kiittelevät lukiotilojen avaruutta ja mukavuutta. Kuluneen lukuvuoden aikana ala-aulan seinät on maalattu ja opiskelijoiden käytössä olevat sohvat uusittu nuorten toiveita kuunnellen.

Sitä Pihla Räty ja Juuso Noropirtti sen sijaan pohtivat pitkään, mitä kehitettävää lukiossa vielä olisi. Lopulta oppilaskunnan puheenjohtajana oleva Noropirtti toteaa, että ehkä oppilaskuntatoimintaan voisi innostaa nykyistä enemmän, jotta toiminnalla olisi jatkuvuutta tulevaisuudessakin.

Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Omaleimaisin asia Kontio-lahden lukiossa on nuorten mielestä kakkosluokalla järjestettävä leirikoulu Lappiin, joskin Räty vasta odottaa ensi vuonna edessä olevaa matkaa.

– Se on ikimuistoinen reissu. Kävimme museossa katsomassa saamelaiskansan vanhoja esineitä ja näimme Lapin luontoa. Kolmen päivän vaellus oli paras juttu. En usko, että muissa lukioissa tarjotaan tällaista mahdollisuutta, Noropirtti summaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta