play

Pääkirjoitus: Säästäminen kannattaa aina

Kuva: Suvi Palosaari

Suvi Palosaari

Tällä viikolla Pielisjokiseudun teemasivuilla pureudutaan talous- ja lakiteemassa edunvalvonta-asioihin ja raha-asioihin.

Vaikka sanotaan, että raha ei tuo onnea, niin silti raha-asiat ovat läsnä meidän kaikkien arjessa. Useat talousalan ammattilaiset puhuvat säästämisen puolesta. Moni raha-asiantuntija puhuu nyrkkisäännöstä, jonka mukaan säästössä olisi hyvä olla rahaa 1–3 kuukauden nettopalkan verran. Yhtäkkisesti ajateltuna tällainen summa voi kuulostaa isolta, jos ei ole ennen säästänyt, mutta säästämisen voi aloittaa pienestäkin.

Taloustilanteemme vaihtelee hyvinkin laidasta toiseen. Säästäminen voi olla hankalaa, kun tulot ovat pienet. Tällöin tuhannesta eurosta 10 prosenttia säästöön -laskelmakin kuulostaa haastavalta. Entä jos se olisi edes yksi prosentti, 10 euroa? Tällöin vuoden lopussa olisi säästössä 120 euron puskuri.

Jos pankkitilille kuukauden aikana kertyvä tulo on pienempi kuin menot, on tilanne todella haastava. Tällaisissa pattitilanteissa kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan ennen kuin tilanne eskaloituu entistä pahemmaksi. Velkojat antavat usein maksuaikaa laskuihin, kunhan sitä pyytää ajoissa ennen eräpäivää. Laskun jakamista pienemmille summille kannattaa myös tiedustella rohkeasti. Toki haasteeksi voi muodostua se, että seuraavinakaan kuukausina ei ole tiedossa sen isompia tuloja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisinaan huomaa, että ihmisten tilannetta osoitetaan syyttävällä sormella. Muistetaanhan tällöin, että oli tulot pienet tai isot, on sattumallakin sijansa eri tilanteissa. Yksi on joutunut työttömäksi muutosneuvottelujen tuloksena, toinen joutunut tapaturmaan tai sairastunut vakavasti ja kolmas on saanut ison perinnön.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta