play

Seurakunta tänään: Urkujen sointi antaa mahdollisuuksia sanattomaan meditaatioon

Enon kanttori Hanna Autio.

Enon kanttori Hanna Autio.

Hanna Autio, kanttori, Enon seurakunta

Enon keltaisessa puukirkossa on kahdet urut. Parvella sijaitsevat Kangasalan urkutehtaan rakentamat urut täyttävät tänä vuonna 111 vuotta.

Uudet urut valmistuivat kirkon sivusakaraan vuonna 1974, jolloin vanhat urut hiljakseen jäivät pois käytöstä. Ne eivät tällä hetkellä ole käyttökunnossa, joten on tyydyttävä vain kuvittelemaan, miten ne soivat ja täyttävät suuren kirkkotilan. Onkin ollut hienoa tavata ihmisiä, jotka muistavat vielä hyvin vanhat urut. Heidän muisteloitaan lapsuuden kirkkokokemuksista on ollut ihana kuulla ja kurkistaa niiden kautta menneisiin aikoihin. Oletko sinä viettänyt lapsuuttasi tai nuoruuttasi Enossa? Muistatko vielä, miten vanhat urut soivat?

Nykypäivänä on vaikea kuvitella kirkkoa ilman urkuja. Mutta niin Enossa kuin Kontiolahdellakin veisattiin jumalanpalveluksissa vuosikymmeniä joko kokonaan ilman säestystä tai harmonin säestyksellä ennen urkujen hankkimista.

Urkuja ei alun alkaen mielletty ensinkään kirkolliseksi soittimeksi, vaan niiden historia alkaa huviareenoilta. Antiikin Kreikassa niitä käytettiin muun muassa gladiaattoriareenoilla ja Rooman valtakunnassa hoviseremonioissa ja amfiteattereissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisiä urkuja rakennettiin kirkkoihin 900-luvulta lähtien, monta sataa vuotta niiden keksimisen jälkeen. Aluksi urkujen tehtävät olivat itsenäisiä ja ne vuorottelivat kuorolaulun kanssa itsenäisin soitinsäkeistöin tai uruille sävelletyin messun osin. Vasta reformaation jälkeen 1600-luvulla uruista tuli seurakunnan laulun säestäjä.

Uruilla on kuitenkin muitakin tehtäviä kuin tukea seurakunnan veisuuta, antaa virrelle tempo ja osoittaa sävellaji. Musiikin teologian näkökulmasta soitinmusiikki jatkaa siitä, missä sanat käyvät riittämättömiksi.

Urkumusiikki antaa mahdollisuuksia sanattomaan meditaatioon, rukoukseen sekä Jumalan kiittämiseen ja ylistämiseen. Se lohduttaa surussa ja kohottaa ilossa, jättää tilaa kunkin kuulijan omille mielikuville, tunteille ja assosiaatioille. Kun sanat eivät määrittelee sanomaa, voi musiikki tavoittaa jotain syvempää ja suurempaa kuin kielellinen ilmaisu koskaan.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta