play

MAINOS Budjetoi ja vertaile - Säästöä arkeen pienellä vaivalla

Kuva: Anna Avilova

Toimitus

MAINOS Hintojen merkittävän nousun myötä yhä useampi kuluttaja on huolissaan henkilökohtaisesta taloudestaan. Pahan päivän varalle säästäminen luonnollisesti kannattaa, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta ainakaan kovin suuressa mittakaavassa. Pienistä puroista kuitenkin voi hyvin kasvaa suuria jokia, joten pienikin sivuun asetettu rahasumma kuukausittain voi kasvattaa pitkän ajan saatossa mukavan turvapuskurin. Tämä voidaan mahdollistaa myös pienillä arjen valinnoilla, jotka eivät välttämättä vaadi erityisen suurta panostusta.

Merkittävää säästöä kilpailuttamalla ja vertailemalla

Oli kyse sitten sähköstä, kotivakuutuksesta, tarvittavasta lainasta tai puhelinliittymästä, kannattaa palvelut kilpailuttaa aina kuin se on mahdollista. Esimerkiksi erilaisten luottojen kilpailuttamiseen on käytettävissä palveluita, jotka hoitavat kilpailuttamisen hakijan puolesta. Lainojen kuluissa voi olla suuriakin eroja, joten niiden tarkalla vertailulla on mahdollista säästää tuntuvastikin. Hae lainaa yhdellä hakemuksella ja anna palvelun hoitaa kilpailuttaminen puolestasi niin, että saat ensisijaisesti parhaiten tarpeitasi vastaavat lainatarjoukset ensimmäisenä. 

Muissa sopimuksissa kilpailutus kannattaa tehdä itse tasaisin väliajoin, sillä esimerkiksi monet operaattorit kilpailevat tarjoamalla uusille asiakkaille erittäin edullisia liittymiä. Aina ei kannata tarttua ensimmäiseen vastaantulevaan vaihtoehtoon, vaan perehtyä palvelun tai lainan kuluihin pidemmällä tähtäimellä.

Tarkka budjetointi paljastaa huomaamattomatkin menoerät

Budjetointi on tärkeä osa talouden hallintaa. Se auttaa hahmottamaan, mitkä ovat kuukausittaiset menot ja tulot. Tarkka budjetointi voi paljastaa myös huomaamattomia menoerät, jotka voivat syödä suuren osan kuukausibudjetista. 

Kannattaa aloittaa budjetin laatiminen listaamalla kaikki tulot ja menot. Tulojen osalta on hyvä miettiä palkkatulojen lisäksi mahdolliset sijoitustulot ja muut passiiviset tulonlähteet. Menoerien osalta taas on hyvä selvittää, mitkä ovat vakituisia kuluja ja mitkä ovat satunnaisia menoja. Vakituisiin menoihin lukeutuvat esimerkiksi asumiskulut, elintarvikkeet, puhelinliittymät, osamaksut sekä vakuutusmaksut. 

Tarkka budjetointi auttaa myös hahmottamaan, missä rahaa voisi sijoittaa tehokkaasti ja milloin olisi viisaampaa odottaa ostoksilla tai sijoituksilla. Budjetoinnilla voidaan myös seurata taloudellisen tilanteen kehitystrendejä pitkittyneemminkin ajanjaksona – nyt saadun tiedon avulla voidaan tehdä parempia pysyviä valintoja.

Tarjousten ja alennusten hyödyntäminen säästää pitkän pennin

On tärkeää tutkia markkinoita ja vertailla niidenkin kohdalla hintoja, jotta löytäisi parhaat tarjoukset. Myös kuponkien ja alennuskoodien käyttö voi olla hyvä tapa sästää rahaa. Erilaisten alennusmyyntien ja -kampanjoiden avulla voi löytää huipputarjouksia myös sellaisiin tuotteisiin, joille todella on tarvetta. Jos vanha puhelin esimerkiksi on tulossa tiensä päähän, on hyvä miettiä onko lähitulevaisuudessa tiedossa merkittäviä alennusmyyntejä, joista uuden voisi löytää edullisemmin. Ostokset on muutenkin hyvä suunnitella etukäteen ja harkiten, missä myös edellä mainittu tarkka budjetointi auttaa.

Yhteenvetona pienikin vaivannäkö kuten budjetin tarkka laatiminen siis kannattaa. Ostosten on hyvä olla aina suunniteltuja eikä niitä kannata tarpeettomasti tehdä vain halvan hinnan vuoksi. Erilaisten palveluiden kuukausimaksuihin voi kulua budjetista iso osa, minkä vuoksi palvelut onkin hyvä kilpailuttaa säännöllisesti. Myös yllättävässä rahantarpeessa haettu laina on järkevää vertailla siihen erikoistuneen palvelun avulla ennen sopimukseen sitoutumista, sillä lainojen kuukausittaisissa kuluissa voi olla merkittäviä eroja.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta