Poliisin valmiusaika on Itä-Suomessa maan pisin – Näin kauan poliisilla kestää ajaa kiireelliselle hälytykselle Ilomantsiin
Pohjois-Karjalassa on yhteensä kuusi poliisiasemaa, mutta valtaosassa on tarjolla enää pääasiassa lupapalveluita. Silti poliiseja näkee liikenteessä, ja usein partiot lähtevät tehtäville lennosta.
Koko Itä-Suomen alueella poliisi tulee korkeimman kiireellisyyden tehtävälle hälytyksestä keskimäärin hieman yli 13 minuutissa. Pohjois-Karjalassa aikaa menee 26 minuuttia.
Ilomantsissa poliisia joutuu odottelemaan keskimäärin jopa yli 44 minuuttia.
Pohjois-Karjalassa on hälytystehtäviä hoitavia poliisipartioita ympäri vuorokauden vain Joensuussa sekä Lieksan ja Nurmeksen alueella, kertoo Itä-Suomen poliisissa operatiivista valvonta- ja hälytystoimintaa johtava ylikomisario Hans Vuoti.
– Ajankohdasta riippuen Kiteelläkin saattaa olla.
Poliisit kuitenkin liikkuvat koko toiminta-alueella, ja poliisille tulleet hälytystehtävät hoitaa maakunnassa aina se partio, joka on lähimpänä.
– Esimerkiksi Outokummussa saatetaan käydä Pohjois-Savosta.
Partioiden määrää Vuoti ei voi kertoa, se ei ole julkista tietoa.
Ei Ilomantsi ole ainoa paikka, jossa toimintavalmiusajat ovat kohtalaisen pitkiä.Ylikomisario Hans Vuoti
Poliisin tehtävät laitetaan jo hätäkeskuksessa kiireellisyysjärjestykseen. Kiireellisimpään eli A-luokkaan kuuluvat tehtävät kohdistuvat esimerkiksi hengen ja terveyden suojaan, yksilön suojaan, onnettomuuksiin, vaarallisiin tilanteisiin ja omaisuuden suojaan.
B-luokan tehtäviin saattaa kuulua samanlaisia nimikkeitä, mutta niiden kiireellisyys ei ole yhtä kriittinen kuin A-luokan tehtävissä. Ne ovat kiireellisiä mutta eivät korkeimman kiireellisyyden tehtäviä.
C-luokan tehtävät puolestaan ovat kiireettömiä tehtäviä. Sellaisia ovat esimerkiksi kiireettömät virka-aputehtävät tai eläinonnettomuudet, joissa ei ole henkilövahinkoja.
Poliisin tilastojen mukaan poliisipartio on päässyt A-luokan eli korkeimman kiireellisyysluokan tehtäville Itä-Suomessa hälytyksestä keskimäärin hieman yli 13 minuutissa tammi–heinäkuussa.
Se on koko Suomen poliisilaitosten hitain aika. Toisena tulee Lappi, jossa poliisia odotellaan vajaa 13 minuuttia.
Pohjois-Karjalassa poliisipartio on ajanut pisimään Ilomantsiin, jossa partio on ollut paikalla hälytyksestä keskimäärin vajaassa 45 minuutissa. Lähes yhtä kauan poliisia on saanut odotella Rääkkylään.
Nopeimmin poliisin saa paikalle tilastojen mukaan Joensuussa, noin kahdeksassa minuutissa.
Hitaimmin poliisi pääsee tehtäville Itä-Suomessa Vesannolla. Sinne partio on ajanut keskimäärin 49 minuuttia.
Kuva: Karjalainen
Koko Suomen kunnista pisin aika on Utsjoella, 77 minuuttia, lyhyin luonnollisesti Helsingissä, viisi minuuttia.
Itä-Suomen poliisissa on koko laitoksen tasolla tavoitteena päästä A-luokan tehtävälle 13 minuutissa, B- ja C-luokan tehtäville 19,5 minuutissa.
45 minuuttia on pitkä aika odottaa esimerkiksi henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen kanssa.
– Se on pitkä aika. Ei Ilomantsi ole ainoa paikka, jossa toimintavalmiusajat ovat kohtalaisen pitkiä. Vesistöt aiheuttavat vielä omat vaikeutensa, ne kasvattavat matka-aikaa, Hans Vuoti toteaa.
Vuodin mukaan pitkiin toimintavalmiusaikoihin on montakin selittävää tekijää. Yksi on vähäiset tehtävämäärät. Pohjos-Karjalassa on ollut tämän vuoden aikana A- ja B-luokan tehtäviä yhteensä 11 000–12 000, A-luokan tehtäviä noin 2 000.
Kokonaisuudessaan tehtäviä on koko poliisilaitoksen alueella noin 100 000 vuodessa.
Esimerkiksi Tervon kunta on suurin piirtein yhtä iso kuin Helsinki.Hans Vuoti
– Poliisi ei oikein pysty ennakoimaan kiireellisiä tehtäviä. Kun jotain tapahtuu, kansalaiset soittavat hätäkeskukseen ja poliisi tulee paikalle. Olisi sattumanvaraista, jos poliisi olisi sillä hetkellä Ilomantsissa.
Toinen ilmeinen selitys on pitkät välimatkat. Itä-Suomen poliisi on maan kolmanneksi suurin poliisilaitos.
– Poliisilaitokset ovat niin erilaisia. Esimerkiksi Tervon kunta on maantieteellisesti suurin piirtein yhtä iso kuin Helsinki.
Pohjos-Karjalassa on yhteensä kuusi poliisiasemaa, ja monella on käytännössä vain lupapalveluita. Joissakin on lisäksi poliisipäivystys, jossa otetaan vastaan rikosilmoituksia ja löytötavaroita. Sellainen on Joensuussa ja Kiteellä.
Ilomantsin poliisipäivystys on ollut suljettuna viime vuoden alusta lähtien ja ainakin vuoden 2026 loppuun asti kiinni. Lähin poliisipäivystys on Joensuussa.
Katselemme tietenkin samalla kaikkea muutakin kuin pelkkää liikennettä.Petri Pahkin
Pohjois-Karjalassa Joensuu on ainut kaupunki, josta liikennepoliisi tekee tehtäviään, vaikka sekin liikkuu ympäri maakuntaa.
Liikennepoliisi valvoo pääasiassa liikennettä joko liikkuvasti tai paikallaan mutta lähtee tarvittaessa hälytyksille, jos sattuu olemaan lähellä, liikennepoliisin toimintaa Itä-Suomessa johtava ylikomisario Petri Pahkin kertoo.
– Katselemme tietenkin samalla kaikkea muutakin kuin pelkkää liikennettä.
Samoin hälytyksillä käyvät partiot tekevät liikennevalvontaa silloin kun hälytyksiä ei ole.
– Meillä on periaatteessa samanlainen koulutus, liikenneryhmissä on perehdytty ja kouluttauduttu pikkaisen enemmän liikennevalvontaan.
Partioiviin poliiseihin tai liikennepoliisiin ei Petri Pahkinin ja Hans Vuodin mukaan kohdistu tänä vuonna sellaisia säästöjä, jotka vähentäisivät partioiden määrää.