play

12 tuntia piirakkapualikoitten pyöritystä yhdessä – Jakokosken Martat järjesti Piirakkapuolimaratonin Tähtikalliolla

Jakokosken Marttojen Aino Rahunen (vas.) ja Elisabet Tiainen talkoilemassa.

Jakokosken Marttojen Aino Rahunen (vas.) ja Elisabet Tiainen talkoilemassa. Kuva: Maarit Hämäläinen-Koljonen

Maarit Hämäläinen-Koljonen

Jakokosken Martat tempaisi Kontiolahden Jakokosken Tähtikalliolla viime lauantaina Piirakkapuolimaratonin merkeissä. Vuosina 2017 ja 2019 Martat järjestivät samassa paikassa 24-tuntiset piirakkamaratonit.

– Kyseessä oli oman kylän hauska tapahtuma, johon kaikki olivat tervetulleita. Rennolla otteella armotonta piirakkapualikoitten pyöritystä 12 tuntia, aamuyhdeksästä iltayhdeksään, ja tavoitteena oli leipoa 1 000 suussasulavaa karjalanpiirakkaa, kertoi Jakokosken Marttojen hallituksen varapuheenjohtaja Helena Seutu.

– Tuumattiin, että pelkkä piirakoiden paistaminen kun on niin normaalia, niin järjestetään jälleen maraton – siinä on jotain hehkua. Tämä on Jakokosken Marttojen ihan oma idea, ja tällaista ei tietääkseni ole muualla Suomessa.

Helena Seutu vastasi maratonisssa muun muassa uunin lämmityksestä ja paistamisesta.

Helena Seutu vastasi maratonisssa muun muassa uunin lämmityksestä ja paistamisesta. Kuva: Maarit Hämäläinen-Koljonen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tapahtumassa monenlaista tointa

– Valmistelut aloitimme hankinnoilla; 14 kiloa riisiä, 25 kiloa ruisjauhoja, kuusi kiloa voita, kymmenen litraa kermaa sekä sopivasti suolaa. Piirakkaresepti on Marttojen oma.

Tähtikallion leivinuunia lämmitettiin torstai- ja perjantai-iltoina sekä tapahtumapäivänä aamuviidestä alkaen. Puuron keittäminen alkoi aamukuudelta ja paistaminen yhdeksältä.

Talkoolaisia oli mukana 12, ja tärkeää taustatukea antoivat perheenjäsenet. Tehtävät oli jaettu osaamisalueittain ja kunkin mieltymysten mukaan. Työtehtäviä oli monia; uuninlämmittäjä, puuronkeittäjä, taikinan- ja kakkarantekijät, rypyttäjä, paistaja, voitelija, piirakanlaskija ja pakkaaja.

– Mukana oli sekä konkareita että ensikertalaisia. Jos kuka ei jotain osaa, niin opetetaan. Perinteen ja taidon siirtäminen on tärkeää. Ja onhan tämä osa meidän identiteettiämme, Helena Seutu kertoi.

– On monenlaisia tapoja tehdä ja leipoa, jokainen tuo mukaan omaa osaamistaan sekä omia piirakkamuistojaan.

Leipiä satavuotiaasta juuresta

Tempauksen järjestänyt Jakokosken Martat on nuorekas 103-vuotias yhdistys. Jäseniä on 36, ja ikäjakauma on 25–70 vuotta.

Kävijöitä oli kaikkiaan noin 80, tasaisesti koko tempauksen ajan. Eniten oli osallistujia omalta kylältä, lähialueilta ja kaukaisimmat saapuivat Jyväskylästä. Ennakkotilauksia oli 600 kappaletta, ja piirakoita paistui kaikkiaan 1 175.

Jakokoskelaiset Kai Granö, 43 ja poikansa Aleksi Granö, 18, olivat tilanneet Martoilta ennakkoon karjalanpiirakoita sekä satavuotiaaseen, emäntä Kaija Kontkaselta saatuun juureen leivottuja ruisleipiä.

– Hyvä, hieno tapahtuma ja ensimmäistä kertaa ollaan ostoksilla. Nämä ovat kunnollista lähiruokaa, ja tietääpähän, mitä syö, totesi Kai Granö.

– Nämä herkut männöö kyllä heti mahhaan, naurahti Aleksi Granö.

Kai Granö ja Aleksi Granö kävivät hakemassa ennakkoon tilaamansa herkut.

Kai Granö ja Aleksi Granö kävivät hakemassa ennakkoon tilaamansa herkut. Kuva: Maarit Hämäläinen-Koljonen

Tempauksen myyntitulot Martat kertoivat laittavansa lapsiperheiden tukemiseen Marttaliiton kautta sekä Jakokosken seuratalon remonttiin.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta