play

Toimitus selvittää: Öljyä purossa?

Rautabakteerin hapettama rauta voi veden pinnalla näyttää öljyltä.

Rautabakteerin hapettama rauta voi veden pinnalla näyttää öljyltä. Kuva: Matti Kurvinen

Kati Honkanen

Enossa Kuusjärven rannalla kesämökin omistava Matti Kurvinen ihmetteli, mistä mökkitontin rajalla kulkevaan Pietarinpuroon tulee öljyä.

– Sitä on ollut vedessä pitkin kesää vähäisiä määriä, mutta ei vielä niin paljon kuin nyt.

Puroa pitkin ei Kurvisen mukaan pääse ajamaan perämoot-torillisella veneellä, eikä rannallakaan ole käytetty mitään koneita, joista öljy olisi voinut vuotaa.

– Mökkinaapurini on asunut siinä 30 vuotta, eikä hänen mukaansa purossa ole koskaan aiemmin ollut öljyä. Sitä on koko noin kolmemetrisen puron leveydeltä. Seurailtiin puron vartta, ja öljyä oli ihan pitkin matkaa.

Asiaan löytyi selitys, kun Kurvinen ilmoitti asiasta ely-keskukselle, josta käytiin paikan päällä tutkimassa asiaa.

– Tultiin siihen lopputulokseen, että kyseessä on rautabakteeri. Se hapettaa vedessä olevaa rautaa, ja kun hajonnut rauta liukenee, se voi nousta veden pinnalle ja muodostaa harhaannuttavasti öljyn näköisen kalvon, kertoo suunnittelija Pinja Pennanen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta.

Bakteerin hapettama rauta on peräisin maaperästä ja bakteeria esiintyy yleisesti virtaavissa puroissa, järvien rannoilla ja ojissa.

– Kun bakteeria on paljon, siihen voi liittyä oranssinruskehtava sakka, joka näyttää pahalta ja voi haistakin pahalta. Se aiheuttaa ymmärrettävästi huolta, mutta rautabakteeri on vaaraton.

Rautabakteerin aiheuttaman sakan voi erottaa öljystä esimerkiksi kokeilemalla veden pintaa kepillä.

– Jos kyse on rautabakteerista, veden pinnalla oleva kalvo sirpaloituu. Öljy puolestaan palautuu muotoonsa, Pennanen sanoo.

Mikäli on epäilys, että vedessä todella on öljyä, on siitä tärkeää ilmoittaa.

– Silloin asia kuuluu pelastuslaitokselle, Pennanen toteaa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta