play

Herkkutatit ovat alkaneet nousta vasta viime viikkoina, mustikkaa ja puolukkaa on ollut tänä vuonna hyvin

Enolainen Pertti Hippinen kävi myymässä tatteja ja puolukoita Dalla Vallen ostaja Elli Brockelle. Hippinen toteaa, että vaikka muutamiin paikkoihin tatteja on jo alkanut nousta hyvin, niin paljon on vielä kankaita, joissa sieniä ei vielä ole näkynyt. Puolukkaa sen sijaan on löytynyt tänä vuonna hyvin.

Enolainen Pertti Hippinen kävi myymässä tatteja ja puolukoita Dalla Vallen ostaja Elli Brockelle. Hippinen toteaa, että vaikka muutamiin paikkoihin tatteja on jo alkanut nousta hyvin, niin paljon on vielä kankaita, joissa sieniä ei vielä ole näkynyt. Puolukkaa sen sijaan on löytynyt tänä vuonna hyvin. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Susanna Lehikoinen-Eriksson

Marjoja ja sieniä ostavan Dalla Vallen toimitusjohtaja Loreno Dalla Vallen mukaan tänä vuonna kantarellisato on ollut hyvä, kun taas kuivuus vaikutti jonkin verran myyntiin tuotujen rouskujen määrään. Herkkutattikausi sen sijaan on vasta alussa ja Itä-Suomessa tatit ovat alkaneet nousta vasta viime aikoina.

Sen on huomannut myös Enossa myyntiautolla käynyt Pertti Hippinen.

– Muutamissa paikoissa tatteja on alkanut nousta hyvin, mutta monella kankaalla niitä ei vielä ole kunnolla, kymmenen kilometrin säteellä Enon kirkonkylältä sienestämässä käyvä Hippinen kertoo.

Hän sienestää tattien ohella omaan käyttöön myös jonkin verran kantarelleja, haaparouskuja, mustatorvisieniä ja suppilovahveroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänä vuonna myös suppilovahverot näyttävät nousevan myöhemmin kuin tavallisesti.

– Monesti ensimmäiset suppilovahverot löytyvät elokuulla, mutta tähän mennessä niitä ei oikein ole löytynyt. Tänä vuonna ne taitavat nousta parhaiten lokakuulla, Hippinen veikkaa.

Viileys on hyvästä

Tattien vähyyteen ovat kiinnittäneet huomiota myös reilu kymmenen vuotta sieniä myyntiin keränneet enolaiset Tarja Finne ja Riikka Hassinen. He tuumivat, että Enossa ja lähialueilla tattivuodesta tulee huonompi kuin viime vuonna.

– Täällä oli keväällä pitkään kuivaa ja kesäkin oli kuiva. Kesällä olisi pitänyt sataa enemmän, että tulisi tatteja. Tänään näin metsässä yhden, mutta sekin oli jo ihan pehmeä. Toivon kyllä, että tatteja vielä nousisi, Hassinen toteaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Loreno Dalla Valle toivoo, että herkkutatteja nousisi loppukauden aikana vielä runsaasti.

Loreno Dalla Valle toivoo, että herkkutatteja nousisi loppukauden aikana vielä runsaasti. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Myös Loreno Dalla Valle toivoo, että tämänvuotinen kausi antaisi vielä paljon tatteja.

– Kun tulee sadetta ja on luvattu hyvää syysilmaa, niin tatti lähtee nousemaan. Ne tatit, mitä meille on nyt tuotu, ovat olleet hyviä. Viileä sää tekee hyvän laadun, hän sanoo.

Marjoja tuotu hyvin

Josko tatit antavat vielä odottaa itseään, niin marjavuosi on sen sijaan Loreno Dalla Vallen mukaan ollut mustikan ja puolukan osalta parempi kuin keskimäärin.

Mustikan ostokausi päätettiin Dalla Vallessa viime viikolla, puolukkakausi on vielä käynnissä. Molempia marjoja on löytynyt Dalla Vallen mukaan tasaisesti joka puolelta Pohjois-Karjalaa, ja se on näkynyt myös ostoautoilla.

– Marjojen hinta on noussut aika paljon viime vuodesta, ja sitten kun vielä on paljon marjaa, niin se saa ihmiset liikkeelle. Marjojen laatu on ollut hyvä, hän sanoo.

Riikka Hassinen ja Tarja Finne kertovat keräävänsä luonnonantimia myyntiin sen jälkeen, kun omia varastoja on täytetty riittämiin.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Äiti ja tytär Riikka Hassinen (vas.) ja Tarja Finne käyvät yhteisillä marja- ja sienestysreissuilla joka syksy.

Äiti ja tytär Riikka Hassinen (vas.) ja Tarja Finne käyvät yhteisillä marja- ja sienestysreissuilla joka syksy. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

He laskevat tuoneensa myyntiin tänä syksynä useita satoja kiloja puolukkaa.

– Isäni oli ahkera sienestäjä ja marjastaja ja se tarttui minuunkin. Nyt käymme metsässä yhdessä tytön kanssa, Finne hymyilee.

Yhteiset metsäreissut ovat olleet äidin ja tyttären yhteinen perinne jo vuosia.

– Säästän kesälomasta aina ainakin viikon syksylle marjastukseen ja sienestykseen, Hassinen kertoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta