play

Vuosien virrasta: Jakokoskella oli linnanjuhlat 30 vuotta sitten, ja 10 vuotta sitten läppäreistä tuli luonteva osa lukiota

Kemian projekti on kätevä toteuttaa omalla läppärillä, kun sen vain muistaa ottaa kouluun mukaan. Kuvassa 10 vuoden takaa Kontiolahden lukion opiskelijat Riku Kortelainen (vasemmalla) ja Mauno Rissanen.

Kemian projekti on kätevä toteuttaa omalla läppärillä, kun sen vain muistaa ottaa kouluun mukaan. Kuvassa 10 vuoden takaa Kontiolahden lukion opiskelijat Riku Kortelainen (vasemmalla) ja Mauno Rissanen. Kuva: Reeta Ullgren

Suvi Palosaari

Pielisjokiseutu 14.12.1992

Jakokoskella oikeat linnanjuhlat

30 vuotta sitten Pielisjokiseutu kertoi, kuinka Jakokosken seurojentalon salissa oli itsenäisyyspäivänä liikkunut upeisiin iltapukuihin pukeutuneita daameja ja komeita herrasmiehiä. Jakokosken koulu ja kylätoimikunta olivat nimittäin järjestäneet kyläläisille ihan omat linnanjuhlat.

Kuten esikuvajuhlissakin, myös kaikkien vuoden aikana ansioituneiden tai muuten merkittävien jakokoskelaisten – toisin sanoen ihan jokaikisen kyläläisen – postilaatikoihin oli ilmestynyt viralliset kutsut tilaisuuteen. Juhlaohjelmaan kuului niin lasten kuin aikuistenkin laulu- ja näytelmäesityksiä. Ilta huipentui tanssiaisiin.

Pielisjokiseutu 16.12.2002

Paukkajalle ei herunut lupaa harjoitusradalle

20 vuotta sitten Paukkajalle kaavailtiin moottorikelkkailijoille ja motocrossaajille tarkoitettua moottorirataa. Sen paikaksi suunniteltiin vanhaa soramonttua kantatien ja rautatien välillä.

Enon ympäristölautakunta kuitenkin katsoi, että radasta olisi ollut pohjavesialueelle sen verran merkittävä riski, ettei ympäristölupaa voitu myöntää. Pohjaveden pinnalla oli noin 30-senttimetriset maakerrokset, minkä vuoksi veden pysymistä puhtaana esimerkiksi onnettomuustilanteissa ei olisi voitu turvata edes suojatoimenpiteillä.

Pielisjokiseutu 13.12.2012

Läppäreistä luonteva osa lukiota

Kontiolahden lukiossa oli jaettu kymmenen vuotta sitten jo 150 kannettavaa tietokonetta opiskelijoiden käyttöön. Lukiolaiset saivat tietokoneet käyttöönsä koko lukion ajaksi. Tavoitteena oli saavuttaa arkielämässä tarvittavat verkko-oppimisen ja sähköisen asioinnin taidot sekä työelämässä välttämätön tieto- ja viestintätekniikan osaaminen.

Vaikka tietokoneet olivatkin nuorille tuttuja, oli atk-taidoissa isoja eroja nuorten kesken. Kaikkien kotona ei esimerkiksi ollut koskaan ollut tietokonetta. Lukiosta kannustettiinkin käyttämään konetta myös kotona vapaa-ajalla, jotta sen käyttöön tottuisi.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta