Torilla tavataan – Kekritapahtuma houkutteli väkeä Enossa
Myyntipöydät notkuivat käsitöistä, vaatteista ja erilaisista elintarvikkeista lihasta hunajaan, ilmassa tuoksui makkara ja pomppulinna oli kovassa käytössä. Enon torilla päästiin nautiskelemaan Enon kyläyhdistyksen järjestämästä Kekritapahtumasta helteisessä säässä viime viikon lauantaina. Viime vuonna kekritapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Pielisjokiseudun juhlavuoden kunniaksi.
– Me aina mietitään, mitä hauskaa pystyttäisiin kyläläisille järjestämään. Ja koska se oli niin suosittu, päätettiin järjestää se uudelleen, kertoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Merit Enckell. – Todella hyvin on paikallista ja tästä läheltä, hän kuvasi torille tulleiden myyjien tuotteita.
Enckellille itselleen kekri on juhla, jota hän viettää ja arvostaa, koska tietää, miten paljon työtä maaseudulla tehdään.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Sanna Hämäläisen myymä paikallinen leipä oli edellisenä iltana sekä samana päivänä leivottua. Kuva: Anni Hassinen
Tuntematon kekri
Uimaharjulaiselle Markus Mustoselle kekri oli entuudestaan vieras käsite. Hän huomasi, että torilla oli väkeä ja lähti tutustumaan tapahtumaan.
– Porukkaa näyttää olevan ja hyvä ilma, niin mikäs tässä, Mustonen totesi.
Hän ei ollut aiemmin viettänyt kekriä, mutta toivoisi, että sitä tehtäisiin tunnetummaksi yleisen sivistyksen vuoksi. Mustoselle halloween on tutumpi juhla, erityisesti television tarjonnan ja pukujen muodossa.
Kekritapahtumassa aiemminkin vieraillut Enossa asuva Suvi Valkonen tiesi, mitä torilta halusi.
– Tulin tänne leivän takia. Ja lapsillekin on mukavaa tekemistä.
Valkonenkaan ei muulla tavoin vietä kekriä eikä ollut tiennyt kekristä ennen muuttoaan Pohjois-Karjalaan. Nykyäänkään kekri ei ole muodostanut hänelle muita merkityksiä kuin toritapahtumassa käymisen.
– Mielestäni on outoa, että en ollut kuullut koko asiasta esimerkiksi Keski-Suomessa.
Valkosen mielestä kekri ei kuitenkaan ole vanhanaikainen juhla ja hän arvostaa maataloutta sekä viljelyä, mutta muulla tavoin kekri ei herätä kiinnostusta. Valkonen toivoisi, että kekrissä tuotaisiin enemmän esille maataloutta ja maatalouden tuotteita.
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)
Erityisesti pomppulinna houkutteli lapsiperheitä kekritapahtumaan. Kuva: Anni Hassinen
Torilla vietettiin aikaa musiikin ja tuttavien seurassa. Kuva: Anni Hassinen
Sosiaalista aikaa
Irene Sarkkinen on vuosittain käynyt torilla kekrin aikaan ja oli siellä tänäkin vuonna. Hän huomasi, että helteinen sää ilmeisesti houkutteli tavallista enemmän väkeä torille.
– Näkee ihmisiä paljon, kahvion pöytien ääressä rupatteleva Sarkkinen kertoi tärkeimmäksi asiaksi kekrissä. – Ihmisten ei aina tarvitse olla neljän seinän sisällä.
Sarkkinen piti tärkeänä maaseudun elävänä pitämistä ja vierailijoiden lisäämistä maaseudulle ja kylälle.
Sanna Hämäläinen oli toripöydän ääressä myymässä äitinsä leipomia luomuruisleipiä.
– En ole huomannut, että kekri itsessään olisi vaikuttanut ihmisten halukkuuteen ostaa leipää, vaan ennemminkin tuoreus, hän arveli.
Kekritapahtumaan tuote sopi hyvin, kun se oli paikallisesti valmistettua. Hämäläinen itsekään ei ole kekriä viettänyt, mutta piti hyvänä asiana, että kylällekin saatiin tapahtuma, eikä aina tarvitse lähteä Joensuuhun asti.