play

Sähkölinjojen kuntoa kartoitetaan ilmasta käsin – helikopteri lentää matalalla myös Enon, Uimaharjun ja Kontiolahden alueilla

Kahden seuraavan viikon aikana lennetään helikopterilla tarkastamassa sähkölinjoja ympäri Pohjois-Karjalaa. Kuvituskuva.

Kahden seuraavan viikon aikana lennetään helikopterilla tarkastamassa sähkölinjoja ympäri Pohjois-Karjalaa. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Makkonen

Taru Tykkyläinen

Ensi viikon ja sitä seuraavan viikon aikana PKS Sähkönsiirto tarkastaa sähkölinjojen kuntoa helikopterilennoilla. Tarkastuslentoja tehdään eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Yhteensä lennetään noin 1 500 kilometriä.

Helikopterilla tehtävillä tarkastuslennoilla kartoitetaan sähköverkoston laitteiden kuntoa ja johtoalueiden raivauksen laatua. Se on osa ennakoivaa kunnossapitoa, jolla yhtiö pyrkii varmistamaan mahdollisimman häiriöttömän ja turvallisen sähkönjakelun.

– Lennot ovat erittäin tehokas keino tarkastuksiin. Asentaja merkkaa ilmasta näkemänsä komponentit ja samalla suoritetaan laserkeilaus, aluepäällikkö Jarkko Ronkainen kertoo.

Keskijänniteverkon johtoja tarkastetaan Enossa, Uimaharjussa ja Kontiolahdessa useilla alueilla. Yksi reiteistä kulkee Enon kirkonkylän, Paukkajan ja Rahkeen alueilla, toinen Pamilon, Palovaaran, Siikavaaran, Savivaaran ja Pahkavaaran alueilla. Ilomantsin kunnan alueelta ulottuu myös reitti Parsiaisen, Lohivaaran ja Juttuvaaran alueille ja lähistölle. Kontiolahden puolella lennetään Kuurnan ja Kulhon alueilla sekä Selkien tuntumassa muun muassa Alavin alueella.

– Meillä on sähköverkon huolto- ja kunnossapito-ohjelma, määräväleittäin käydään läpi alueita. Samalla myös maastosta käsin tarkastetaan asioita tietyillä alueilla, mutta keskijänniteverkko lennetään, Ronkainen toteaa.

– Lisäksi suurjännitejohdot lennetään nyt samalla. Suurjännitejohtoa on pikkupätkä Uuron ja Kuurnan välillä.

Myös Pamilon alueelta Ilomantsiin kulkeva suurjännitejohto tarkastetaan.

Matalalla lentävä helikopteri aiheuttaa melua.

– Varottavista kohteista, kuten eläintiloista, voi olla yhteydessä asiakaspalveluumme, että ei aiheuteta eläimille paniikkia helikopterilla, Jarkko Ronkainen huomioi.

Tarkemmat lentoalueet ovat nähtävissä yhtiön verkkosivuilla pkssahkonsiirto.fi.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta