play

Suomenlahdella kaasuputki- ja tietoliikennekaapelivauriot todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta toiminnasta

Vartiolaiva Turva Suomenlahdella 10. lokakuuta 2023.

Vartiolaiva Turva Suomenlahdella 10. lokakuuta 2023.

Toimitus

Suomenlahdella Suomen ja Viron välillä todettiin 8. lokakuuta Balticconnector-kaasuputkessa vuoto ja sen aiheuttama häiriö. Kaasuputki on toistaiseksi poissa käytöstä.

Tiistaina 10. lokakuuta pääministeri Petteri Orpo ja viranomaiset pitivät tiedotustilaisuuden, ja kertoivat, että vuoto on paikannettu Suomen talousalueelle. Viranomaiset ovat selvittäneet asiaa ja arvioiden mukaan vaurio ei ole voinut syntyä putken tavanomaisen käytön tai paineenvaihtelun seurauksena.

- On todennäköistä, että vauriot ovat seurausta ulkopuolisesta toiminnasta, Orpo kertoi.

Tietoa mahdollisista tekijöistä ei ole. Suomen viranomaiset ovat keskusrikospoliisin johdolla käynnistäneet asiasta tutkinnan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne on vakaa

Petteri Orpo kertoi tiistaina Suomen hallituksen seuranneen asiaa tiiviisti alusta alkaen. Tilannekuvakokouksia on pidetty, eri tahoja koordinoitu ja tiedotettu ja kansainvälisiä kumppaneita informoitu. EU:n ja Naton kumppanimaiden kesken on keskusteltu asiasta.

Orpon mukaan Suomen energiahuoltotilanne on vakaa.

- Kyseessä ei ole meitä lamaannuttava teko. On toki huolestuttavaa, että tällaista tapahtuu. Kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalin kautta. Terminaalilla on kapasitettia ja kyky toimittaa Suomen tarvitsema kaasu myös tulevana talvena. Markkinoiden käytettävissä oleva syöttökapasiteetti riittää hyvin asiakkaiden ennakoituihin tarpeisiin.

Kaasu tuodaan Suomeen laivoilla. Kaasun osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli vuonna 2022 kolme prosenttia. Maakaasua käytetään Suomessa erityisesti teollisuudessa.

Tietoliikenne-kaapelissakin vika

Suomen viranomaiset saivat sunnuntaina tiedon, että Elisan Suomen ja Viron välisessä tietosiirtokaapelissa on havaittu vika. Elisan mukaan häiriö johtui tietoliikenneyhteyksiä varmentavasta merikaapelista, joka oli katkennut. Merikaapelin vauriokohdan on kerrottu sijaitsevan Viron talousalueella noin 70 metrin syvyydessä. Tarkkaa kohtaa ei ole vielä onnistuttu paikantamaan, mutta vaurion kerrotaan olleen samalla maantieteellisellä alueella kuin kaasuputken vaurio.

Tietoliikennekaapelin vikaa tutkivat Suomen ja Viron viranomaiset.

- Tietoliikenteen osalta nyt katkennut kaapeli ei aiheuta viestintäpalveluiden toimivuuteen, käyttäjille näkyviä häiriöitä eikä vaikuta Suomen kriittisiin tietoliikenneyhteyksiin. Yhteydet toimivat normaalisti, Orpo kertoi.

Tietoliikenneyhteyksien katkeaminen edellyttäisi useita, samanaikaisia vaurioita useissa merikaapeleissa.

Merikaapeleissa siirretään myös sähköä

Suomi on yhteydessä Ruotsin ja Viron sähköjärjestelmiin merikaapeleiden kautta. Merikaapelit kattavat noin kaksi kolmannesta Suomen ja naapurimaiden välisestä siirtotehosta.

Pohjanlahdella kulkevat Fenno-Skan 1 ja 2 muodostavat 1200 megawatin siirtotehon Ruotsin ja Suomen välille. Viron ja Suomen välisten Estlink 1 ja 2 siirtoteho on 1000 megawattia. Yhdessä ne sekä suunnitteilla oleva Estlink 3 ovat tärkeitä erityisesti Baltian maiden sähköjärjestelmille.

Valtioneuvoston mukaan sähkön siirtoyhteydet toimivat normaalisti.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta