Sakkoja työlupiin liittyvästä laiminlyönnistä – Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Enon alueen yrittäjän luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa Enon alueen yrittäjän sakkoihin luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä oli kesäkaudella 2021 pitänyt palveluksessaan eripituisia ajanjaksoja 24 ulkomaalaista työntekijää, jolla ei ollut asianmukaista työlupaa kyseiselle työnantajalle.
Neljällätoista työntekijällä oli kausityötodistus eri työnantajan palvelukseen, ja he olivat aloittaneet työskentelyn Enon alueen yrittäjän palveluksessa ennen kuin he olivat jättäneet hakemuksen uuden työnantajan lisäämisestä kausityöhön oikeuttavaan lupaan. Kymmenellä työntekijällä oli kausityölupa eri työnantajan palvelukseen eikä heidän osaltaan oltu tehty lainkaan hakemusta uuden työnantajan lisäämisestä. Työnteko-oikeus uudelle työnantajalle tulee voimaan hakemuksen vireilletulosta.
Lievä sakkorangaistus katsottiin riittäväksi
Yrittäjä myönsi syyllistyneensä luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöön, mutta hän kiisti teon tarkoituksellisuuden ja vetosi osaltaan huolimattomuuteen. Yrittäjä kertoi antaneensa työntekijöille tarvittavat lomakkeet. Hän oli olettanut lupa-asioiden olleen kunnossa.
Käräjäoikeus katsoi yrittäjän menettelyn olleen tahallista ja täyttävän luvattoman ulkomaisen työvoiman käytön tunnusmerkistön. Käräjäoikeus perusteli näkemystä muun muassa sillä, että hakemuksen vireille tuleminen oli ollut tarkastettavissa Maahanmuuttovirastosta ja yrittäjälle oli kesäkuussa 2021 tehdyn tarkastuskäynnin yhteydessä annettu toimintaohje työnteko-oikeuden varmistamisvelvollisuudesta.
Rangaistuksen suhteen todettiin, että yrittäjä oli pyrkinyt muistuttamaan työntekijöitä lupien hakemisesta ja on sittemmin korjannut toimintaansa ja varmistanut työtekijöidensä lupa-asiat asianmukaisesti. Lievä sakkorangaistus katsottiin riittäväksi seuraamukseksi.
Rangaistukseksi määrättiin 20 päiväsakkoa, mistä kertyi maksettavaa 220 euroa. Yrittäjä velvoitettiin maksamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksu. Tuomio on lainvoimainen.
Yrittäjä kritisoi byrokratian määrää
Yrittäjä korostaa Pielisjokiseudulle, että kaikilla työntekijöillä oli kausityölupa ja työntekijöille on maksettu työehtosopimuksen mukaista palkkaa verokorttien ja palkanlaskijan kautta.
- Tässä on kyse tilanvaihtajakaavakkeista, jotka noin parikymmentä työntekijää jätti lähettämättä. Heille oli ne annettu. Minä olen tarkastanut jokaiselta työluvat, kun he ovat tulleet töihin. Heillä on ollut oikeus tehdä töitä Suomessa, ja heillä on ollut Migrin myöntämät kausityöviisumit joka ikisellä.
- Minun velvollisuuteni on antaa heille tilanvaihtajakaavake, työntekijän velvollisuus on täyttää, lähettää ja maksaa se. Minun velvollisuuteni on katsoa, että he ovat lähettäneet ja maksaneet sen.
- Aika erikoisen kuvion byrokraatit ovat rakentaneet tähän.
Hän kritisoi kausityöntekijöihin liittyvän byrokratian määrää.
- Kun työntekijä kesken sesongin vaihtaa työnantajaa, silloin joutuu tekemään aikamoisen paperisodan. Ja voin sanoa, että ei ole mitenkään helppoa tai yksinkertaista minun valvoa sitä, onko työntekijä lähettänyt sen sähköpostin.