Leipomo-pitopalvelu Lipstikan yrittäjä Anna-Mari Mantsisen käsissä syntyvät leivonnaiset laidasta laitaan
Lähiruoka, vastuullisuus, asiakaslähtöisyys ja pohjoiskarjalaisuus. Kontiolahdella toimivan Kissankulman Ravintolat ky:n leipomo-pitopalvelu Lipstikan yrittäjä Anna-Mari Mantsiselle lähituotteiden käyttäminen on ollut toiminnan perusta alusta asti.
– Se on ollut itsestään selvää, joten sitä ei ole tullut mitenkään erityisesti painotettua, hän tuumii.
Lipstikan tavaramerkki on ruisleipä, jota Mantsinen leipoo kolme kertaa viikossa myyntiin lähialueen kauppoihin.
– Leivässä ei ole hiivaa eikä lisäaineita, joten se sopii monille.
Pitopalvelu on viikonloppupainotteista, kakkuja tosin menee viikollakin. Kakkujen tekemisen Mantsinen toteaa olevan mielipuuhaansa, mutta pitopalvelun valikoimiin kuuluvat lähes kaikki muutkin leivonnaiset.
– Kukkoja ja karjalanpiirakoita en tee, kaikkea muuta kyllä. Piirakan tekijöitä on niin paljon, ettei siihen kannata ruveta panostamaan.
Ruisleivällä hän toteaa yrityksen selvinneen myös korona-ajan yli.
– Leipää sai tehdä kauppoihin hirmuisia määriä, kun ihmiset hamstrasivat. Ilman sitä olisi saanut panna pillit pussiin.
Lähemmäs kotia
Lipstikka on toiminut Kontiolahdella reilun vuoden, mutta yrityksen historia ulottuu paljon kauemmas. Toiminta alkoi Liperissä vuonna 2009.
– Ex-mieheni oli ravintolakokki ja aluksi tehtiin pitopalveluhommia viikonloppuisin, Anna-Mari Mantsinen kertoo.
Kysynnän kasvaessa työstä tuli täysipäiväistä. Ensin pariskunta perusti pubin, sittemmin lounasravintolan. Arkiruokailijoiden vähennyttyä toiminta ei kuitenkaan enää kannattanut.
– Sen jälkeen mentiin pitopalvelulla ja ruisleivällä.
Liperissä Lipstikka toimi viimemmäksi Liperin Myllyn pihapiirissä. Myllyn tuhouduttua tulipalossa kesällä 2020 alettiin paikalle suunnitella pienkerrostaloaluetta ja Mantsinen ryhtyi etsimään Lipstikalle uusia tiloja. Kontiolahti oli luonteva valinta.
– Olen asunut Kontiolahdella jo kymmenen vuotta. Tämä tila oli tyhjillään ja tässä selvisi pienellä remontilla.
Mantsinen on ollut tyytyväinen etenkin toimitilan sijaintiin.
– Aloitan leivän leipomisen puolenyön maissa. Etenkin talvikelissä 45 kilometrin ajaminen Liperiin yöllä oli työlästä. Myöskään yksittäisiä kakkuja ei kannattanut lähteä sinne asti tekemään. Nyt kun matka on lyhyt, voi tehdä pieniäkin juttuja.
Pitopalveluyrittäjän uransa aikana Mantsinen toteaa tapahtuneen muutoksen niin juhlien koossa kuin niiden suunnittelussakin.
– Juhlat ovat pienempiä. Etenkin muistotilaisuuksien vierasmäärät ovat vähentyneet. Toinen asia on, että juhlien tarjoilut saatetaan päättää vain muutamaa päivää ennen. Tosin häät varataan edelleen hyvissä ajoin, nytkin on jo varauksia ensi kesälle.