play

Pohjois-Karjalassa on aktiivinen paikallislehtikerho

Pertti Meriläinen ja Eila Turunen ovat päätoimittajina ollessaan saaneet paikallislehtikerhosta hyvää vertaistukea.

Pertti Meriläinen ja Eila Turunen ovat päätoimittajina ollessaan saaneet paikallislehtikerhosta hyvää vertaistukea.

Toimitus

Anu Saarelainen

Pohjois-Karjalan paikallislehdet ovat tehneet jo yli 40 vuotta yhteistyötä. Maakunnassa toimii aktiivinen paikallislehtikerho, joka järjestää alueen paikallislehtiväelle muun muassa koulutusta.

- Kerho perustettiin 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Aluksi se oli nimeltään Pohjois-Karjalan paikallislehtien neuvottelukunta, muistelee Outokummun Seudun entinen päätoimittaja Kimmo Timonen, joka valittiin kerhon vetovastuuseen kerhon ensimmäisen puheenjohtajan, Koti-Karjalan tuolloisen päätoimittajan Eino Korkalaisen jälkeen.

Ulospäin näkyvintä toimintaa on maakunnallisen Antti-patsaan jakaminen. Kerho palkitsee Uutismedian liiton Antti-patsaalla vuosittain henkilön tai tahon, joka edustaa samankaltaisia arvoja kuin paikallislehdistö ja joka tekee yhteistyötä paikallislehtien kanssa. Ensimmäinen palkinnon saaja oli Joensuun yliopiston rehtori Heikki Kirkinen, viime vuonna palkinnon saivat Vaara-kirjastot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen näkyvä toimintamuoto on paikallislehtikilpailujen järjestäminen. Kilpailun aihe vaihtuu vuosittain. Aiheina ovat olleet esimerkiksi paras valokuva, paras uutisjuttu ja paras kampanja.

- Kerho on antanut vertaistukea ja yhteistä tekemistä ja toimintaa, sanoo Pielisjokiseudun entinen päätoimittaja Eila Turunen.

Paikallislehdet ovat Pohjois-Karjalassa varsin pieniä, joten naapurilehtien kollegoiden tapaaminen on ollut erittäin tärkeää ja on edelleen. Ylä-Karjalan entinen päätoimittaja Pertti Meriläinen sanookin, että kerhon parasta antia ovat olleet keskustelut kollegoiden kanssa.

Lehtiväki haluaa kehittyä ja kehittää lehtiään. Siksi on järjestetty yhdessä koulutusta ja kilpailuja. Meriläinen arvelee, että kilpailuilla on ollut iso merkitys pienten toimitusten henkilökunnalle.

- Kannustaahan se toimittajaa, jos työtä arvostetaan palkinnoilla, Meriläinen sanoo.

Monissa muissa maakunnissa toiminta on hiipunut, mutta Pohjois-Karjalassa kerhoa pidetään edelleen tärkeänä.

- Täällä Itä-Suomessa koetaan, että ollaan vähän syrjässä, ja siksi halutaan pitää yhtä, Turunen selittää kerhon aktiivisuutta.

- Ehkä on myös niin, että Pohjois-Karjala on yhtenäinen alue ja paikallislehtiä on sopiva määrä. Ja se, että kerhon vetovastuu vaihtuu, Meriläinen jatkaa.

Paikallislehtikerhoon kuuluu nykyisin yhdeksän lehteä. Kerhon puheenjohtajan vetovastuu on tällä hetkellä Pielisjokiseudun päätoimittajalla Suvi Palosaarella.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta