Julkaistu 
Suvi Palosaari

Pääkirjoitus: varovaisuutta vesille monella tapaa

Juhannuksen osalta pelastuslaitos joutui uutisoimaan siitä pahimmasta asiasta, jolta varmastikin toivoi välttyvänsä – hukkumiskuolemilta. Jostain syystä juuri juhannus saa ihmiset hakeutumaan veden ääreen, jolloin myös mahdollisuus siihen, että joku hukkuu, kasvaa. Runsaassa väkijoukossa kuollaan jo tilastollisestikin useammin.

Vaikka ihmiset intoutuvatkin juhlimaan keskikesän ihanuutta joko vetten laineilla tai veden äärellä, sopii juhannukseen hyvin tokaisu, että viina ja vesi eivät sovi yhteen. Onnettomuustutkintakeskus julkaisi jo kymmenen vuotta sitten tutkimuksen, jonka mukaan kolme viidestä (59 %) tapahturmaisesti hukkuneesta oli alkoholin vaikutuksen alainen. Suurin osa kaikista hukkuneista oli miehiä.

Vaikka helle onkin monille ihana asia ja lämmittää uimavesiä, aiheuttaa vesistöjen lämpiäminen myös sinileväkukintoja. Sinilevien kasvua lisää myös auringon valo. Vain yhden viikonkin aikana kukinnot ovat ympäri Suomea lisääntyneet hurjasti.

Leväisen veden löytyminen saunarannasta tai lempiuimarannalta on todella ikävä asia. Leväiseen veteen ei houkuta eikä oikeastaan kannatakaan pulahtaa. Leväisessä vedessä ei kannata uittaa eläimiäkään. Osa sinilevistä tuottaa myös maksa- tai hermomyrkkyjä, joten vettä ei voi käyttää talous- tai löylyvetenä. Edes syötävien kasvien kasteluvetenä ei leväistä vettä tule hyödyntää.

Kommentoi

Hae sivuilta