Julkaistu 
Suvi Palosaari

Pääkirjoitus: Paljon merkitystä näkemyksillä

 

Joensuun kaupunginvaltuustoon valituista 59 valtuutetusta 41 prosenttia on uusia. Uudistumista tapahtuu Kontiolahdenkin valtuustossa, jossa 35 valtuutetusta 37 prosenttia on uusia.

Uusiutuminen on hyvästä, ja kun uusia valtuutettuja käytäntöjen tielle opastaa nippu kokeneita päättäjiä, myös hiljainen tieto siirtyy kätevästi eteenpäin.

Harmillista on, että äänestysprosentit jäivät sekä Kontiolahdella että Joensuussa pieniksi. Uimaharjun äänestysalueella äänioikeuttaan käytti 45,7 prosenttia, Ukkolassa 46,5 prosenttia, Enossa 45 prosenttia ja Louhiojalla 52,4 prosenttia.

Kontiolahdella aktiivisimmin äänestivät onttolalaiset (56,3 %), ja laiskimmin selkieläiset (43,7 %).

Valtuutettujen näkemyksillä on paljon merkitystä. Etenkin Joensuussa on tärkeää, että tulevat valtuutetut ymmärtävät ajaa asioita laajalti koko kaupunki huomioiden. Hankalanhan tilanteesta tekee se, että Joensuu on jakautunut selkeästi kaupunki- ja maaseutualueeksi. Kontiolahdella asetelma ei ole aivan yhtä selkeä, vaan edustus on pistemäisempää, useilta eri kyliltä.

Joensuussa maaseutualueita edustavien valtuutettujen kannattaisi nyt pitää yhdessä hyvää huolta kantakaupungin asioiden lisäksi koko maaseutualueesta. Yksi esimerkki yhteisestä voimasta tai sen puuttumisesta on Enon seniorisalin tulevaisuutta koskeva valtuustoaloite, josta voit lukea viereiseltä sivulta. Aloitteen kirjoitti 39 valtuutettua yli puoluerajojen. Huomattavaa tietysti on, että suurilta osin allekirjoittajat olivat tavalla tai toisella enolaistaustaisia. Olisihan tuohon listaan enemmänkin nimiä mahtunut, myös muiden maaseutualueiden edustajilta.

Enon seniorisalin kysymys on kinkkinen: kun terveysasema muuttaa, miten salille käy? On kohtuullinen toive, että Siun sote tulisi säilyttämään kuntolaitteet enolaisten käytössä. Joensuun virkamiehet puolestaan voisivat pohtia tilaratkaisua. Nykyisiä tiloja tuskin puretaan vuoden tai kahden sisällä, joten miksei seniorisali voisi ihan hyvin toimia nykyisissä tiloissa purkamiseen saakka?

* Printtilehdessä 17.6.2021 on väärä määrä valtuustoaloitteen kirjoittajista. Osa allekirjoituksista ei ollut toimituksen tiedossa. Tieto on korjattu nettiversioon.

Kommentoi

Hae sivuilta