Julkaistu 
Suvi Palosaari

Pääkirjoitus: Aitoa keskustelua tarvitaan

Suomessa voidaan olla aidosti onnellisia siitä, että vaalijärjestelmämme on demokraattinen ja kaikilla mahdollisuus ryhtyä ehdokkaaksi – ja tulla myös valituksi. Venäjä, Ukraina ja Yhdysvallat ovat viime aikojen näkyviä esimerkkejä, ettei suomalainen tapamme ole itsestäänselvyys. Siksi onkin ehdottoman tärkeää pitää huolta demokraattisuuden jatkumisesta.

Viime viikolla toin esiin huolen siitä, miten hiljaista puolueiden elo on julkisuudessa ollut vaalien suhteen. Samasta syystä päätimme tiedustella puolueilta tämän hetken tilannetta. Kaikki toivovat koronatilanteen helpottumista, mutta nyt luotetaan sosiaalisen median ja printtimainonnan voimaan. Mitään tajunnanräjäyttäviä uusia keinoja ei ole keksitty ihmisten kohtaamiseen.

Sosiaalisessa mediassa yhteiskunnasta kiinnostuneille on loppujen lopuksi aika vähän tarjontaa kuntapoliittisesta keskustelusta. Moni ehdokas perustaa oman vaalisivun, ja näistä osa uskaltautuu jopa laittamaan mainoseurojakin someen – ja samalla he tulevat todennäköisesti huomatuksi laajemmin kuin ne, jotka uskovat löytävänsä ison yleisön ilmaiseksi. Tällainen toiminta jää joka tapauksessa sosiaalisessa mediassa helposti yksipuoliseksi teemojen tuuttaamiseksi, ja somen paras ominaisuus, pohtiva keskustelu, jää hyvin ohueksi.

Edellisten kuntavaalien aikaan perustettu Facebook-ryhmä ”Joensuun kuntapolitiikka” on harvinainen ja ansiokas poikkeus staattisten sivujen joukossa. Siellä kuntalaiset voivat avoimesti kysyä, ja ehdokkaat vastata. Nettimaailmassa hyvin toimiva sivusto tarvitsee myös aktiivista ylläpitoa ja moderointiakin, jotta keskustelu säilyy asiallisena. Tästä Joensuun kuntapolitiikka -ryhmässä on pidetty huoli. Riidankylväminen ja perustelematon keskustelu karkoittaa tavalliset äänestäjät.

Samankaltaiselle ryhmälle olisi ihan varmasti tilausta myös Kontiolahdella. Kuka ryhtyisi sellaista ylläpitämään?

Kommentoi

Hae sivuilta