Julkaistu 

Pääkirjoitus: Miten käy paperilehtien?

Iso osa meistä on tottunut lukemaan paikallislehden paperisena. Se on toivottu ja odotettu, ja jos lehti ei löydykään ajoissa laatikoista, puuttuminen harmittaa.

Viime aikoina Postilla on ollut ongelmia lehtien jakelussa. Kasvaneet häiriömäärät on pantu merkille myös Pielisjokiseudussa. Kun asiakas ilmoittaa meille saapumattomasta lehdestä, reklamoimme asiasta Postille. Mahdollisista jakeluhäiriöistä kannattaakin aina ilmoittaa Postille tai lehden konttoriin. Huolimatta palvelun laadun heikkenemisestä Posti on kuitenkin hilannut hintojaan vuosittain ylöspäin, ja hinnankorotuksia on tulossa myös ensi vuodelle.

Sanomalehdille pohditaan sanomalehtien jakelutukea, jonka tavoitteena on turvata painettujen lehtien jakelu koko maassa, kun digitalisaatio ja koronapandemia vievät liiketoiminnalta edellytykset. Painetuille sanomalehdille on tarvetta vielä pitkään, vaikka digitaaliset lehdet kasvattavat suosiota. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho arvioi siirtymäajan kestoksi 10–20 vuotta, ja siihen tarvitaan myös jakelutukea. Myös Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan paperiselle sanomalehdelle on kysyntää vielä melko pitkään, ja tuen tulisi kohdistua sinne, missä lehden jakaminen on mahdotonta kustannusten vuoksi tai tekisi tuotteen liian kalliiksi.

Pitkässä juoksussa kaikki juonteet viittaavat siihen, että etenemme vankasti kohti täysdigitaalisuutta, myös sanomalehdissä. Vaikka jakelutukea saataisiinkin tietty siirtymäaika, tulee väistämättä eteen se vaihe, jolloin tukea ei saada ja jakelukustannukset ovat pilvissä. Tällöin moni sanomalehti on tilanteessa, jolloin edellytykset tehdä paperilehteä järkevästi tilattavaan hintaan on käden ulottumattomissa. Sen vuoksi tämän hetkinen digilehtien ja muiden digitaalisten palvelujen kehittäminen tiedonvälityksen alalla on välttämätöntä. Digisiirtymän eteen tehdään pitkäjänteistä työtä myös Pielisjokiseudussa, vaikka printti on edelleen ykkönen.

Pääkirjoitus 15.10.2020, Suvi Palosaari

Kommentoi

Hae sivuilta