Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Kesätapahtumat vaakalaudalla

Suomen kesä monen tapahtuman ja yleisötilaisuuden osalta on peruttu. Vaikka massatapahtumien kuten Ilosaarirockin peruutukset ovat saaneet paljon julkisuutta, on niiden lisäksi valtava määrä markkinoita, messuja ja muita isoja yleisötapahtumia, joita yli 500 henkilön kokoontumiskielto koskee. Vaikka yrityksille on tarjolla monia tukikanavia, yhdistyspohjaiset tapahtumatoimijat ovat pahasti väliinputoajina tukia haettaessa.

Monet tapahtumat ovat siirtäneet suosiolla päivämääriään syksymmäksi. Mikäli syksyllä tilanne näyttää koronan suhteen hyvältä, tiukkojen eristäytymisten jälkeen väkeä tullee riittämään kaikkiin tapahtumiin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä rajoitteiden kestoa – onko järkevää odotella elo–syyskuulle saakka vai siirtää suunnitelmat suosiolla suoraan ensi vuoteen? Myös rajoitteiden suurudesta ei ole tietoa. Mikä on kesällä sallittu henkilömäärä kokoontumisissa kymmenen ja viidensadan väliltä?

Alueellamme siirron saavat Pajot ja Karjalan Erämessut. Isoja kysymysmerkkejä ovat heinäkuun loppuun kaavaillut Eno-päivät sekä elokuussa Kontiolahti-päivä ja Maakuntapäivä. Ainakin Eno-päivien suunnittelussa tulee tehdä piakkoin isoja päätöksiä. Siirretäänkö päivät, vai ratkaistaanko ongelma hajauttamalla entisestään juhlaviikon ohjelmanumeroita? Luovuutta käyttämällä Eno-päivät eivät ole täysin pois suljettu vaihtoehto, vaikka koko kansan torikinkerit pitäisikin perua.

Maakuntapäivän kannalta aiemmin ongelmallisena on nähty pirstaleisuus, jossa päivä kuihtuu pienten kylätapahtumien sarjaksi, kun väkeä ei riitä tapahtumajärjestelyihin eikä yleisöksi. Nyt tuo pienten, erillisten tapahtumien sarja näyttäytyy aivan toisessa valossa, ja ratkaisu voi olla tilanteeseen mitä sopivin.

Suvi Palosaari, Pielisjokiseutu 30.4.2020

Kommentoi

Hae sivuilta