Julkaistu 

Pääkirjoitus: Muutoksia lahjakaupoilla

Suomalaiset aikovat käyttää tänä vuonna vähemmän rahaa joululahjoihin kuin viime vuonna, kertoo Hintaoppaan kuluttajatutkimus. Jopa yli kolmannes aikoo jättää joululahjaostokset myös joulun jälkeisiin alennusmyynteihin.

Kun vuonna 2018 käytettiin joululahjoihin mieluiten 101–200 euroa, tänä vuonna tutkimuksen mukaan joululahjoihin käytettävä summa vastaajien keskuudessa on vain 50–100 euroa. Yhdeksän prosenttia aikoo jättää lahjat kokonaan ostamatta.

Joulukauppa on nyt uuden edessä monestakin syystä. Alennusmyynnit eivät ole ainoa syy. Viime vuonna oli viimeisen kerran ennen uudistusta yksi, yhteinen veronpalautuspäivä joulukuussa. Nyt, kun osa on saanut palautuksensa jo heinä- ja elokuussa, ei noita rahoja ole säästössä enää jouluostoksiin kovinkaan monilla.
Jouluostosten hankkimisen aikavälikin lienee pidentymässä erityyppisten alennuskampanjapäivien vuoksi, kuten Black Friday ja Cyber Monday. Mielenkiintoista olisi tietää, miten suuri vaikutus nettishoppailuun oli Postin lakolla, ja onko toimitusvarmuuden luottamus horjunut pidemmäksikin aikaa.

Tämän joulun hittituotteita ovat elektroniikka, kuten kuulokkeet, pelikonsolit ja matkapuhelimet. Kulutuselektroniikka onkin ollut nouseva trendi pukinkonttiin jo vuosia. Toisenlainen lahjatrendi ovat aineettomat lahjat. Osa saa hyvää mieltä hankkimalla kehitysmaihin suunnatun lahjan, ja osa hankkii lahjaksi palveluita läheiselleen. Aineettoman lahjan hankkiminen palvelee universaalimpaa tarkoitusta ja ihmisyyttä enemmän kuin kertakäyttökulttuurin ruokkiminen. Elämme joululahjojenkin suhteen isossa, globaalissa murroksessa, jossa yhteiskunta muuttuu ja tavat sen mukana.

Pielisjokiseutu 23.12.2019

Kommentoi

Hae sivuilta